LEJ FERIEHUS I CORI

 

Ninfa

     
   

12 km syd for Cori, ved foden af stejle og golde bjerge, nedenfor Norma, ligger Ninfa, en ruinlandsby, hvis oprindelse daterer sig til 13. århundrede. Det høje tårn og nogle bygninger er stadig velbevaret. Ellers ses kun rester af mure, hvis sten sandsynligvis er brugt som byggemateriale andetsteds. Den adelige familie Caetani Gelasio fra Sermoneta påbegyndte haven i 1922 sandsynligvis på grund af de rigelige mængder vand her. Den romantiske sø er dannet som følge at en dæmning i 1200-tallet. I dag forvaltes parken af Institut Roffredo Caetani di Sermoneta og støttes bl.a. af Lions Club Latina og World Wildlife Fund. Direktøren Lauro Marchetti, har fem gartnere, der står ved hans side.

Caetani familien ejede enorme landområder, 75 km i længderetningen. Tre eller fire kirker ses stadig i Ninfa, dog uden at tage. Oprindeligt var der elleve kirker. Et imponerende antal, selv om det bare var beskede små kirker, i betragtning af, at højst fem hundrede mennesker har boet her. Der er også ruiner af rådhuset.

I nyere tid ejes ejendommen af en engelsk adelsmand, der sammen med sin datter har plantet de eksisterende cypresser, stedsegrønne ege og magnolia træer og
The Bamboo Pathbuske alle slags. Mr. Marchetti kendte damen. De har også plantet bambus, som nu er blevet smukke bambuslunde. Lauro Marchetti har både hjerte og sjæl i det. På væggen i hans kontor viser billeder, at der har været mange fornemme besøgende, herunder Prins Charles og Lady Diana.Overalt risler og plasker det.
Callas, Sumpfzypressen und Gunneras (Riesenblatt) vokser op af vandet. Det er i slutningen af marts. Senere kommer Seerosen: åkanderne. Om Lotusblomsterne siger Mr. Marchetti, at han er forsigtig, da de let tage overhånd. Han har stadig nogle af disse asiatiske skønheder plantet i store Gefäße. Op ad træer og murværk vokser Bankrosen, smukke, hvide og gule roser, som desværre ikke er hårdføre nok til vores klima. Den engelske dame syntes også at have haft smag for kirsebærtræer, tillige med Judas-træernes rødlig-violette blomsterpragt, Cercis siliquastrum. hvis grenene ofte er fyldt med sommerfugle. ninfa.JPG (83335 byte)Om sommeren melder hortensia’erne derers ankomst under træernes lyse skygge, og de lider ingen tørst. Der er
Strauchpfingstrosen, Hosta, Iris, Salomonsiegel: alt hvad der får en gartners hjerte til at bankede hurtigere, også en bemærkelsesværdig samling af japanske Maples, og et overraskende stort antal stauder, fordi en kvinde har arbejdet her, mange af engelsk oprindelse. Havekulturen og de tidligere ejeres empati kan mærkes overalt.

Parken gennemstrømmes på kryds og tværs af et system af vandløb som endog stedvis krydser hinanden i forskellige niveauer. Midt ned gennem parken løber et roligt strømmende vandløb, hvorover der er bygget flere broer. Landbrugsjord rundt om er sandsynligvis tidligere blevet drænet, men nu ønsker man at gå den anden vej og stoppe landbruget og genoprette den oprindelige mose, der dækkede halvtreds tønder land eller mere. Også for at give de mange fugle bedre levevilkår. Mange
Pirole, på italiensk: Riggogolo holder til i de høje popler, der er også Wiedehopfe (som længere nordpå er så godt som uddøde), og mange Nachtjäger /nat krigere, der bor på dette roligt sted. [Er oversat fra tysk, hvorfor det har knebet lidt med plante og fugle-oversættelse som endnu står på tysk]

Se åbningstider nederst på siden - eller KLIK


Haven i Ninfa

Dokumenter viser, at byen Ninfa er opkaldt fra et tempel dedikeret til nymfer, der i klassisk tid stod i nærheden af søen. Oplysninger om stedets oprindelse og historie er temmelig sparsomme og sporadiske. Pave Zaccaria kom i 750 i besiddelse som en gave fra Kejseren af Byzans, og da stedet havde en strategisk beliggenhed, blev byen af kirken gjort til et bolværk mod faren for Saracenerne i det niende århundrede og mod de utallige angreb af mange andre fjender. Da Pave Alexander III i 1159 blev tvunget til at flygte fra Rom, udnævnte tilhængerne af Frederik Barbarossa denne til Modpave Vittore IV, og modtog tegnet herpå i Cisterna, blev kronet som feudal herre Ettore Frangipane af Ninfa, i kirken S. Maria Maggiore den September 20 1159.Ninfa blev underkuet af Frangipani og derudover også af Colonna, af Annibaldi, af greven af Ceccano, familier, der mere ninfa.JPG (83335 byte)eller mindre fredeligt ville dele området som ellers var ejet af kirken.

Pave Benedikt Caetani valgt med navnet på Bonifacius VIII, forsøgte at løse problemet ved at koncentrere alt i hænderne på sin familie. I 1298 begyndte Pietro Caetani Roffredo at opkøbe jorden. I 1378 kom det store skisma, og en bitter borgerkrig begyndte. Ninfa dannede forbund med Rom mezzogiorno (sydlige Italien), som består af bjergbyerrne Sermoneta, Bassano, og Cisterna.
Af politiske årsager delte
Caetani familiens interesser sig i to grene, og striden mellem kommunerne Sermoneta Bassiano, Sezze og Ninfa, resulterede i en blodig krig i 1382, der forårsagede ødelæggelsen af byen Ninfa. Den blev plyndret og smittet med malaria, og Ninfa blev gradvis affolket. Huse, tårne, mure, pladser og gader øde og forsvandt under vedbend og lianer. En rehabilitering af byen bliver måtte vente helt til det tyvende århundrede, hvor Gelasius Caetani, pioner for rehabilitering, søn af Onorato Caetani begyndte flere arbejder med rensning og restaurering af gamle vægge, en dygtig ingeniør, der forestod den gennemgribende restaurering af slottet i Sermoneta . Ved restaureringsarbejdet blev der fundet rester af mere end syv kirker og spor af af fornemme familiers huse og af der var dobbelte væggene i tårnets ruiner. Stedet domineres af et firkantet tårn af et ridderslot bygget af Pietro Caetani. Gelasius Caetani lavede en foreløbig skitse til haveanlægget i Ninfa. Restaureringsarbejdet fortsattes af den amerikanske Marguerite Chapin og Roffredo Caetani og hendes mand, musiker og komponist, men især af hendes datter Lelia Caetani, den sidste af familien, som var uden arvinger etablerede "Institut Roffredo Caetani", som i dag fungerer i et frugtbart samarbejde med WWF og L.I.P.U. i dene 1800 hektar store oase og dens otte hektar store have.

Haven er åben fra april til oktober den første lørdag og søndag i hver måned, parken er besøgt af omkring 50.000 besøgende om året.
Sammensætningen af resterne af borgen, kirkerne Santa Maria Maggiore, St. John, St. Blaise, S. Salvatore, paladser, huse, vægge med frodig vegetation, er smukt opbygget set fra et romattisk synspunkt, og dammen, hvor Ninfafloden fødes, og væver sig sammen med de forskellige strømme, der flyder her og der i haven, der udgør en enestående fornøjelse. Der er plantearter fra steder i hele verden, og man går fra japanske dværgahorns røde blade, til hvid Acer negundo variegatum fra Nordamerika, og de store blade af Gunnera fra Amazonas, til Zanteschia Aetiopica fra Sydafrika. Fraværet af miljøforurenende stoffer i hele denne oase har betydet, at vilde dyr og planter er vokset til tilstedeværelsen af ikke mindre end 152 arter af fugle (ca. 1 / 3 af Italiens arter) samt mange almindelige arter af guldsmede, firben, smaragdfirben, ræve, pindsvin, hulepindsvin og grævlinger. I vandets søer og åløb er der utallige frøer, ørred macrostigma importeret for tusinder af år siden fra Afrika af romerne.
Turene er guidede og foregår fra april til oktober, den første lørdag og søndag i hver måned. Herud over d. 1. maj og den tredje søndag i april, maj og juni. For grupper kan der arrangeres en speciel åbning.

 

Åbningstider: 9,00-12,00 og 14,30-18,00 (15,00-18,30 a luli, augusto e september).
Informatuion: Amministrazione "Fondazione Caetani" - Tor Tre Ponti - Latina - Tel. 0773/632231
A.P.T. di Latina - Via Duca del Mare 19 - Tel. 0773/695404 - Fax 661266; Uffici informazione degli I.A.T. di Terracina - Tel. 0771/727759; Gaeta - Tel. 0771/462767; Formia - Tel. 0771/771490; Minturno-Scauri - Tel. 0771/683788;
LIPU - C.so Matteotti, 169 - Tel. 0773/484993 - fra kl. 16.00 til 18.00Portineria di Palazzo Caetani - Roma, Via delle Botteghe Oscure, 32 - Tel. 06/68803231
WWF - Roma - Via Trinità dei Pellegrini, 1 - Tel. 06/6896522 (kl. 16 til 19)

 

Parkanlæg i engelsk stil

Begejstring for vildskab og uregelmæssigheder i en usminket natur var den drivende kraft bag disse stilarter i haves udformning. En tørst efter landskabsmaleri, rejser, eventyr, ærefrygt og videnskabelig viden skulle blive læsket af havens sceneri. Maleriske steder rørte sindet. Målet var at skabe parker til glæde for en kunstnerisk sammensat repræsentation af den fysiske verden. De var ikke beregnet til indenlandske fornøjelse, sociale sammenkomster eller jage. De blev gjort sig steder for indsamling af eksotiske planter fra fjerne lande. Loudon, at det burde være en primær målsætning og opfandt udtrykket Gardenesque til at beskrive en malerisk layout møbleret med eksotiske planter. De mest maleriske godser var beplantet med eksotiske planter og der er ingen klar grænse mellem de to stilarter.
Form: Ved slutningen af det attende århundrede kritiserede tilhængerne af den maleriske stil Serpentine's stil for at være "skaldet", "barbere" og "unaturlig". Den stil, de foretrak var Naturskøn i betydningen 'vilde og lodden ". Til at begynde med, var kun få ejere villige til at omgive deres boliger med helt "iregulære" haver. Men i anden halvdel af det nittende århundrede omdannede mange haveejerederes haver til  skov dale til "'maleriske kompositioner" med eksotiske planter. Himalaya planter (f.eks rhododendron og camellias) og nordamerikanske planter vist sig særdeles velegnet til deres design hensigter. De to diagrammer viser en Pictuesque ejendom, tilplantet med indfødte planter og en Gardenesque ejendom, tilplantet med eksotiske planter. Loudon stillede cirkulære bede, af den type, der stadig kan ses i blomsterhaven ved Greenwich Park, fordi de viser planter så godt, og fordi de straks "genkendes" som menneskeskabt arbejde.

 

   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

On the Road to Ninfa
Ninfa, Italy 10/9/00

 

On the Road to Ninfa

   
   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

The View From San Biagio
Ninfa, Italy 10/9/00

 

The View From San Biagio

   
   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

The Ponte del Macello
Ninfa, Italy 10/9/00

 

The Ponte del Macello

   
   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

The Bamboo Grove
Ninfa, Italy 10/9/00

 

The Wooden Bridge and the Bamboo Grove

   
   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

Cascades
Ninfa, Italy 10/9/00

 

Cascades

   
   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

Overlapping Watercourses
Ninfa, Italy 10/9/00

 

Overlapping Watercourses

   
   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

Archway
Ninfa, Italy 10/9/00

 

Archway

   
   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

Orange Tree in the Hortus Conclusus
Ninfa, Italy 10/9/00

 

Orange Tree in the Hortus Conclusus

   
   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

Looking Toward Santa Maria Maggiore
Ninfa, Italy 2/25/02

 Looking Toward Santa Maria Maggiore   
   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

Bird Habitat
Ninfa, Italy 2/25/02

 

Bird Habitat

   
   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

Bamboo Grove and Spring
Ninfa, Italy 2/25/02

 

Bamboo Grove and Spring

   
   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

Fountain in the Hortus Conclusus
Ninfa, Italy 2/27/02

 Fountain in the Hortus Conclusus   
   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

River View
Ninfa, Italy 2/26/02

 

River View

   
   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

Looking West along the River
Ninfa, Italy 2/25/02

 

Looking West along the River

   
   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

Chiaroscuro (San Salvatore)
Ninfa, Italy 2/27/02

 

Chiaroscuro (San Salvatore)

   
   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

Looking South from San Salvatore
Ninfa, Italy 2/27/02

 Looking South from San Salvatore   
   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

Looking West from the Middle of the River
Ninfa, Italy 2/25/02

 

Looking West from the Middle of the River

   
   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

Bamboo Growing and Harvested
Ninfa, Italy 2/26/02

 

Bamboo Growing and Harvested

   
   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

Toward the Source of the River
Ninfa, Italy 2/26/02

 Toward the Source of the River   
   

Photographs by Gretchen Kromer

   
 

Looking Back toward the Garden
Ninfa, Italy 2/27/02

 Looking Back toward the Garden 
   

Photographs by Gretchen Kromer

   

Generelle åbningstider:
 Besøg kan kun ske med guide på engelsk, tysk eller italiensk.
Fra 1. april til 31. oktober er der åbent hver den første lørdag og søndag i hver måned.
Derudover er der åbent den 1. maj og den tredie søndag i maj og juni.
Der er evt. også åbent den 1. søndag i november.

ÅBNINGSTIDER:
Fra kl.9:00 til kl.12:00
og fra kl.14:30 til kl.18:00 - I månederne juli, august og september dog fra kl.15:00 til kl.18:30
Adgangsbillet € 7,50

 

Mens der markerer grænsen af tre kommuner (Norma, Sermoneta, tanke), har Sø Nymfe altid blevet betragtet som "kærligt" del af livet og historiske tradition i Norma. Selv når i 741 d.c. Den byzantinske kejser Konstantin Copronymos, gav masser af Norba og Ninfa til pave Zacharias, de to centre har haft en historie, der knytter til forskellige arrangementer, samt arrangementer, ikke mindst i dagligdagen. Måske det faktum, at Sø Nymfe er lige på skråningerne af bjerget, hvor står alene Norba, og derefter, Norma, måske på grund af det faktum, at caput fluminis Nymphaeum floden udspringer fra søen, er inden for det kommunale område, normes har altid forbundet navnet på Ninfa dit land. Netop på grund af tilstedeværelsen af vand, og også begunstiget af sin særlige beliggenhed, har søen været beboet siden oldtidens nymfe. Allerede i romertiden, i virkeligheden var på dette sted er der et lille tempel dedikeret til nymfer. Hvis dette imidlertid først forfremmet den velstand af livet i det, især i middelalderen og den anden var skyld i sølet egeminiche begået mod ham af de mest indflydelsesrige familier i gang, hvis der ofte konkurrerede med pavedømmet. Opnået status som fri by, Ninfa udtalt sig mod til fordel for Caetani familie, som gav alt, hvad der var ydet i 1298 til 200.000 Guldfloriner. I 1159, blev 20. september i hans Domkirken, Santa Maria, indviet af pave Alexander III imod ønskerne fra Kejser Frederik Barbarossa. Ninfa var en smuk by, han havde ni kirker, to ud af væggene St. Peter og St. Clemens og syv inde i Santa Maria Maggiore, San Biagio, San Salvador, San Leon, Sant'Angelo, St. Martin og St. Quintian. De var omkring 150 huse næsten alle to-historie med en kvist eller en lade. Over husene stod en halv snes tårne trimmet og stærk, et tegn på større respekt for familier, bl.a. som skiller sig ud for possenza og skønhed, riflet tårn af Caetani, der stadig er afspejlet i de rolige vande i søen. Alle Byen blev forsvaret af en dobbelt ring af vægge, brudt af tårne til forsvar. Byen blev ødelagt i år 1380 som et resultat af interne magtkampe i Caetani familien, og på grund af en forværring af problemet med malaria blev opgivet definitivt ikke længere skal rekonstrueres. I hans "Walking in Italy" den rejsende og den tyske historiker Ferdinand Gregorovius, beundrende det i al sin melankoli og værdig glemsel, kaldte det "den Pompeji i middelalderen." Dag, gik den sidste af de Caetani familie, Ninfa, en berømt botanisk have af international berømmelse, der forvaltes af instituttet Roffredo Caetani. Tusinder og atter tusinder af turister besøger det hvert år, vil blive fortryllet af charme af farverige blomster, den romantiske Ivy knyttet til ruinerne fra kostbare eksotiske planter, fra den fri flugt af tusindvis af fugle, og tusinde jublende Strømme af vand fra »herlighedsværdier i landskabet, fra den triste løbet af floden, et tavst vidne og jaloux på gamle historier om en glorværdig fortid

Pur segnando il confine fra tre Comuni (Norma, Sermoneta, Cisterna), il lago di Ninfa è sempre stato considerato “affettuosamente” parte della vita e della tradizione storica di Norma. Già da quando nel 741 d.C. l’imperatore di Bisanzio, Costantino Copronimo, donò le masse di Norba e Ninfa a Papa Zaccaria, i due centri hanno vissuto una storia legata da alterne vicende oltre che di avvenimenti, anche e soprattutto di vita quotidiana. Forse per il fatto che il lago di Ninfa è proprio alle pendici del monte ove sorgeva isolata Norba e, successivamente, Norma, forse anche per il fatto che il caput fluminis del fiume Ninfeo che prende origine dal lago, è dentro il territorio comunale, il normese ha sempre legato il nome di Ninfa al proprio paese. Proprio in virtù della presenza dell’acqua, nonchè favorito dalla sua particolare collocazione geografica, il lago di Ninfa è stato abitato fin dall’antichità. Già al  tempo di Roma, infatti,  in questo luogo era presente un tempietto dedicato alle Ninfe. Se questo, però, da un lato favorì la prosperità di vita al suo interno, in special modo nel periodo medievale, dall’altro fu causa di mire egeminiche perpetrate nei suoi confronti dalle più influenti casate del tempo, che spesso se la contesero con il papato. Ottenuto lo status di libero comune, Ninfa vi rinunciò a favore della famiglia Caetani, alla quale cedette interamente ogni suo diritto nell’anno 1298 per 200.000 fiorini d’oro. Nel 1159, il 20 Settembre, nella sua chiesa cattedrale, Santa Maria, fu consacrato papa Alessandro III, contro il volere dell’imperatore Federico Barbarossa. Ninfa era una cittadina splendida: aveva nove chiese, due fuori le mura San Pietro e San Clemente  e sette al suo interno Santa Maria Maggiore, San Biagio, San Salvatore, San Leone, Sant’Angelo, San Martino e San Quinziano. Aveva all’incirca 150 case quasi tutte a due piani con un solaio o granaio. Sopra le case si ergevano una decina di torri snelle e robuste, indizio delle famiglie di maggiore riguardo, tra le quali spiccava, per possenza e bellezza, la torre merlata dei Caetani che ancor oggi si specchia nelle tranquille acque del lago. Tutto l’abitato era difeso da una doppia cinta di mura, interrotte da torrette di difesa. La città fu distrutta nell’anno 1380 a seguito di lotte interne alla famiglia Caetani e, a causa dell’aggravarsi del fenomeno della malaria, si spopolò definitivamente per non essere più ricostruita. Nelle sue “Passeggiate per l’Italia” il viaggiatore e storico tedesco Ferdinando Gregorovius, ammirandola in tutto il suo mesto e dignitoso oblìo, la definì “la Pompei del Medioevo”. Oggi, venuto a mancare l’ultimo discendente della famiglia Caetani, Ninfa, rinomato giardino botanico di fama internazionale, è gestito dalla Fondazione Roffredo Caetani. Migliaia e migliaia di turisti, ogni anno la visitano, restando incantati dal fascino dei fiori multicolori, dal romanticismo dell’edera attaccata ai ruderi, dalle pregiate piante esotiche, dal volo libero di migliaia di uccelli, dai mille e festanti rivoli di acqua, dall’amenità del paesaggio, dal mesto corso del fiume, testimone silenzioso e geloso di antiche storie di un glorioso passato.

HOME

Vil du vide mere.....  så ring 8643 9000 -eller email@cori.dk

TOP

SITEMAP