LEJ FERIEHUS I CORI

 

Byerne omkring Cori

 

San Felice   Ninfa   Terracina   Tivoli   Abazia   Giulianello   Priverno   Sermoneta  Sezze   Frascati   Grottaferrata   Tuscolo  Tvscvlvm   Ariccia   Castel Gandolfo   Nemi   Albano   Marino   Palestrina   Velletri Stranden Lido di Latina Ridning Swimmingpool

SAN FELICE CIRCEO

Disse steder har været en del af historien siden den fjerneste fortid som dokumenteret af billederne af hjorte, fundet i nogle grotter i det nærliggende Sezze (20 km).
De vidnesbyrd, som fundene af rester af neanderthalere i det nærliggende Circeo (35 km) giver, er ikke mindre stærke.

San Felice Circeo
 
I de efterfølgende perioder udvikledes de større bebyggelser med deres fæstningsværker og ringmure, hvoraf de mest imponerende befinder sig i det indre Lazio – lad os nævne Norma, Segni, Sezze, Priverno, Artena og Cori, alle byer ældre end Rom.
Vidnesbyrdene fra romertiden består, udover talrige rester af landlige villaer, af antikke vejstrækninger, ruiner af cisterner og fæstningsmure.   

San Felice Circeo udgør en usædvanlig smuk helhed: forbjerget med områderne Quarto Freddo og Quarto Caldo samt et fyrtårn. Den gamle og smukke bebyggelse har en lille plads med 1200-tals-tårnet, der har tilhørt Tempelridderne, et palads, der tilhørte de lokale baroner, typiske smalle gader, den lille havn og middelalderlige beboelseshuse, alt sammen noget, der bidrager til at gøre Circeo det mest kendte og skattede badested i Lazio.

Panoramavejene, der fører til fytårnet, il Faro, og ud på forbjerget til le Crocette giver et storslået udsyn over Den pontinske Slette og over havet ud til de pontinske øer med Ponza. Fra le Crocette kommer man op til den antikke by Circeji’s akropolis, sandsynligvis af græsk oprindelse.

Circeos virkelige skat er dog klipperne, der falder stejl ned mod havet: her er 43 grotter, heriblandt troldkvinden Kirkes grotte (la grotta della Maga Circe), samt grotterne Presepio, capre, Fossellone, Impiso og Spaccata. Der er også tårnene Paola, Fico, Cervia, Vittoria og Olevola, der synes at antyde, at legenden om troldkvinden Kirke, der med trolddom forvandlede Odysseus’ mænd til svin, virkelig er sand og at hun boede her.

 
NINFA
Botanisk have og ruiner af en by fra middelalderen - KLIK & LÆS MERE 
 NINFA

 

 

Åbningstider:

 
Besøg kan kun ske med guide på engelsk, tysk eller italiensk.
Fra 1. april til 31. oktober er der åbent hver den første lørdag og søndag i hver måned.
Derudover er der åbent den 1. maj og den tredie søndag i maj og juni
samt den 1. søndag i november.

ÅBNINGSTIDER:
Fra kl. 9:00 til kl. 12:00
og fra kl. 14:30 til kl. 18:00 - I månederne juli, august og september
dog fra kl. 15:00 til kl.18:30
Adgangsbillet: € 7,50
 Datoer
åbent i 2002:

APRIL:
6,  7,   21
MAJ:
1,  4,   5,  19
JUNI:
1, 2, 16
JULI:
6, 7
AUGUST:
3,  4
SEPTEMBER:
7,  8
OKTOBER:
5,  6
NOVEMBER:
3

TERRACINA Terracina: Giove Anxur templet

TIVOLI
  SE SLIDESHOW MED 37 BILLEDER FRA TIVOLI - KLIK HER

Nordvest for Rom ligger Tivoli med Hadrians Villa og Villa d'Este.

           
Tivoli: Villa Adriana
I middelalderen foretrak folk at bosætte sig på bakkerne i udkanten af Lepinerbjergene for at beskytte sig mod røvere og barbarinvasioner og for at opnå fordelene ved at leve i grupper. Således dannedes de såkaldte rocche (dvs. fæstninger) – Rocca Massima, Rocca Gorga..., de såkaldte castelli (dvs. borge) – Artena, Sermoneta og Giulianello og, med andre formål, de vigtige religiøse centre Anagni, Valvisciolo, Fossanove etc.

 ABBAZIA

                                                      

                                            Abbazia di Valvisciolo

Klosteret blev grundlagt i det 8. årh. af græske munke og restaureret midt i 1200-tallet af Tempelridderne. Midt i 1300-tallet overgik det til Cistercienserne. Den smukke kirke er i typisk cistercienser-gotisk stil, bygget i 1240 af den lokale kalksten med en meget enkel facade med en central portal og et stort rosenvindue og et lille rundt øje-vindue ovenover. I rosenvinduet ses et lille temnpelridderkors.
Kirkens indre er delt i tre skibe af otte store piller, der understøtter spidsbuer. Der er intet tværskib eller kuppel. Det rektangulære kor har to sidekapeller, hvoraf det til højre er omdannet til sakristi. I endevæggen har det tre høje vinduer og et lille rundt vindue. I det højre sideskib er der et halvrundt maleri fra det 17. årh. forestillende “Madonna på trone med helgener”. Ved højalteret findes “S. Laurentius døber en nyfødt” af Emilio Savonanzi, og i venstre sidekapel findes svært medtagne fresker med scener fra S. Laurentius’ liv af Nicola Circignani, der underskrev og daterede dem i 1588-89.
Ved siden af kirken ligger selve klostret med den store kvadratiske klostergård der er omgivet af slanke dobbeltsøjler med smukke kapitæler. Klostergården blev restaureret i 1959-62.

 

GIULIANELLO

Giulianello og Cori, to landsbyer med forskellig historie. Giulianello ligger tættere på Rom (i 40 km’s afstand) i udkanten af Castelli Romani, udstrakt der, hvor Lepinerbjergene falder ned mod havet hen over den pontinske slette. Det er en bakkerig zone, ca. 300 m.o.h., dannet efter udbrud af den latinske vulkan (de nuværende Albanerbjerge), der også har skabt Giulianellosøen samt de nærliggende søer, Nemi- og Albanosøen. Området er dækket af oliven- og vinmarker, der har været dets kilde til rigdom, og af bevoksninger af gyvel, stenege, ege og kastanier, løvrige og duftende af den romerske mynte og tusindvis af andre urter og blomster. Luften er den friske havluft, på en klar dag er det muligt at se øerne Ponza, Ventotene og Palmarola ud for kysten.  

Indgangen til det gamle centrum

Palazzo Salviati  i Giulianello (står tomt)

ROCCAMASSIMA

 

En smuk tur med en fabelagtig udsigt er der ved at køre nord ud fra Cori. Kør op ad Sotto del Mura - vejen op til det store torv foran Porta Signina) men drej forinden til højre og følg skiltene mod Rocca Massima (735 m) og Segni. Prøv vejen til begge byer. Bjerge, udsigt, skove, marker med langhornet kvæg og får. Bjerget hedder Monte Lupone og er 1373 m. over havets overflade.

PRIVERNO
Det moderne Priverno er en relativt sen bebyggelse.

Den oprindelige bosættelse, muligvis af latinerne befandt sig længere nede i dalen, i kvarteret Mezzagosto ca. 5 km fra det nuværende centrum.

 
Til Privernos fødsel er der knyttet en myte: legenden om dronningen Camilla. Ifølge denne legende blev den latinske bosættelse overvundet af den osciske Kong Priverius, som gav byen dens navn. Nogen tid senere blev Priverius’s søn Metabus overvundet af den latinske konge og blev tvunget til at flygte med sin nyfødte datter Camilla. For at krydse Amasenusfloden pakkede han Camilla ind i kork, bandt korkpakken til sin lanse og skubbede hende foran sig over floden medens han selv svømmede. Derefter gemte Metabus sig i lang tid blandt hyrder, hvor Camilla voksede op og blev trænet i våbenbrug og kamp. Da Metabus døde, huskede Camilla på sin historie og samlede en hær. Hun allierede sig med rutulernes Kong Turnus og generobrede Priverno. Da Æneas, helten fra Troja, stod for at føre krig mod rutulerne, gengældte Camilla Turnus’s venskab og alliance og gik i krig ved hans side. Men, som Turnus, mistede hun livet i et slag, dræbt af etruskeren Arruns. 
Camilla er personifikationen af den uafhængige ånd, der hersker i dette område, der var kernen i modstanden mod romerne i det 5. – 4. årh. f.Kr. Det var således Priverno, der forsynede Vitruvius Vacca med våben og krigere, da han forsøgte at jage romerne ud af området i 329 f.Kr. Vitruvius Vacca var en rig borger fra Fondi, der havde boet i lang tid i Rom og som var blevet træt af at føle sig som “en fra en koloni”. Han rejste hjem og begyndte at indsamle penge og opildne sine landsmænd til opstrand mod den romerske besættelse. Priverno, der led mere end de andre byer under den romerske tilstedeværelse, sluttede sig entusiastisk til Vacca. De indledte en systematisk kampagne mod romerne med aktioner, som vi i dag ville kalde guerillakrig. Sezze, Cori og Norma, der var på romernes side, blev ødelagt inden romerne reagerede på opstanden og fik omringet Vaccas hær i Priverno, der til sidst måtte overgive sig. Vitruvius Vacca bødede med livet for sin indsats. Fra denne dato – i 329 – begyndte nedgangen for den italiske, førromerske kultur.
 
Efter at være blevet endeligt underlagt Rom, fulgte Priverno Roms skæbne: borgerkrige, triumfer og til sidst dekadence og forfald. Byen bevarede dog også efter Romerrigets fald sit liv og sin organisation, som det endnu kan ses af ruinerne af det antikke Privernum. Men i slutningen af det VIII århundrede blev den ødelagt af saracenerne, så komplet, at byen blev forladt og de overlevende borgere fortrak til de beskyttede områder på toppen af højdedragene omkring Amasenofloden. Den største gruppe grundlagde det, der er det nuværende Priverno. Af det antikke Privernum findes ruiner af det såkaldte Tiberius’s palads, af en høj mur, kaldet il Torrione samt en necropolis. Bemærkelsesværdig er også en villa med smukke mosaikker fra den republikanske tid. Der bliver stadig foretaget udgravninger i området, og man har bl.a. fundet marmorstatuer, i dag i Vatikanmuseerne og Termemuseet.
 
Det nye Priverno på toppen af bjerget kunne takket være sine fæstningsværker med tårne og mure modstå ubehagelige overraskelser og voksede til en fremgangsrig by. Siden hen blev byen dog ligesom Cori og Cisterna ødelagt af kejser Frederik I’s soldater, hvorefter der fulgte en lang periode med stridigheder med de andre byer i omegnen som Terracina og Sezze om grænser, vand, græsning etc.
 
Priverno viser sig som en smuk middelalderby på bakketoppen, med en enkel, men dog varieret byplan. I de smalle gader måder man gang på gang den gotiske spidsbuestil, portaler i sten, gårdspladser åbner sig og man ser våbenskjolde på murene. Overalt ser man den lokale stenart: i de karakteristiske sokler, i offentlige og private bygninger og i de private brønde i de små cortiler.
 
Den centrale plads i byen er en arkitektonisk og historisk perle. Der er det smukke rådhus fra det XIII årh. i kalksten med elegante vinduesindramninger og arkader foran og domkirken, indviet i 1183. Det er en romansk bygning med gotiske elementer, som har indgangsparti med e trappe, der fører op til en portiko med tre buer og søjler, der bæres af stenløver. Det indre af kirker har tre skibe, men af den gamle bygning ses kun lidt efter restaurering i 1792. Her opbevares det, som ifølge en from tradition er Thomas Aquinas’s hovedskal samt et maleri kaldet Madonna fra Mezzagosto, angiveligt fra det XII årh.
I den ældste del af byen finder man kirken San Giovanni, en romansk treskibet kirke med mange kalkmalerier, men med ny facade og nyt gulv. Udenfor bymurene finder man den førromanske kirke San Benedetto Abate fra det IX årh., engang byens domkirke, med et smukt klokketårn på fem etager. Kirken har dog undergået ombygninger i det XV og det XVI årh. Foran kirken er det gamle rådhus. Der er talrige andre smukke kirker at finde i byen, heriblandt den forladte Santa Chiara med fresker.
 
På San Pietro-bjerget udenfor Priverno ses rester af en af de andre middelalderlige og siden forladte bosættelser med et kirkekompleks og rester af forsvarsmure med porte.
SERMONETA
 
Højde: 257 meter over havet.
 
Kommunens:
Areal 45 km2
Befolkning 6796
 
Det er ikke muligt at finde sikre vidnesbyrd om Sermonetas oprindelse. Historien blander sig med legender og fortæller om forskellige folk, der i dette velbeskyttede område fandt et godt sted at slå sig ned. Dette, sammen med et faktum, at de første skrevne kilder daterer sig så sent som efter det XII årh., gør det umuligt at sige noget sikkert om byens oprindelse. Det er sandsynligt, at byens oprindelige navn var Sulmo, som af romerne blev ændret til Sulmoneta fordi de havde ofret til gudinden Moneta inden de indledte slaget, der lod dem erobre byen. 
Igennem hele den romerske periode var Sermoneta en fremgangsrig by, ikke mindst takket være den strategiske placering ovenfor via Appia. Der er adskillige arkæologiske vidnesbyrd: ruiner af templer, rester af en villa, som mange mener har tilhørt Caracalla, samt nogle stentavler med romerske navne og en gravurne med navnet på en romersk patricier. Endelig findes et tempel fra denne periode, hvoraf der dog i dag kun er nogle rester at se, og som senere er blevet bygget ind i kirken Santa Emerenziana. Efter Romerrigets nedgangstid er den historiske dokumentation imidlertid så sparsom, at det er sandsynligt, at området blev fuldstændig forladt.
 Den mest interessante periode for Sermoneta er dog middelalderen, som er tæt knyttet til familien Caetani. Sammen med Ninfa og Norma hørte den til de byer og territorier, som Bonifacius VIII’s nevø Pietro Caetani fik foræret af paven i 1303. Disse var i Caetanislægtens eje indtil Borgia’erne bemægtigede sig dem ved svindel omkring 100 år senere. I 1499 gav Alexander VI dem til sin datter Lucrezia Borgia, som igen gav dem til sin søn Rodrigo. I 1504 genindsatte Julius II Caetani’erne i lenet med Sermoneta og de omkringliggende byer med en pavelig bulle. 
De to århundreder med intenst liv mellem slutning af 1200-tallet o 1400-tallet har givet Sermoneta den byplan og de monumenter, der i dag gør den til en middelalderlig perle. De mange kirker spredt ud over territoriet, borgen og bymurene bevidner den fremtrædende rolle, byen spillede i det civile og militære liv i området. Borgen, der stadig dominerer byen, er en af de bedst bevarede i Lazio takket være restaureringerne udført i begyndelsen af 1900-tallet af Gelasio Caetani, der endvidere har skrevet et vigtigt værk om de middelalderlige len under familien Caetani. Borgen blev grundlagt omkring år 1000, og familierne Annibaldi, Borgia og Caetani, der besad den, brugt mange penge og megen genialitet på at gøre den til et mønster på militær arkitektur, en uindtagelig fæstning, i stand til at modstå alle angreb takket være fem koncentriske forsvarscirkler, der bestod af gårde og vindebroer, der en for en isolerede de indre dele af borgen indtil selve borgtårnet, i princippet uindtageligt. Vindebroen, der fører ind til den enorme borggård er i perfekt stand, ligesom brystværnet 
langs murene og fængselscellerne, hvis mure endnu bærer navne på ukendte fanger indridsede. En af dem har skrevet følgende sætning, en slags gastronomisk filosofi: „Salaten er god og cikorien også, dog ville lidt kalvekød gøre det bedre, men friheden er bedre end alt andet.“
I Sermonetas centrum findes den smukke domkirke Collegiata dell’Assunta fra det XIII årh. hvis enestående klokketårn blev delvis ødelagt af et lynnedslag i anden halvdel af 1500-tallet. Den første Assunta-kirke blev opført på resterne af et romersk Cybeletempel. Den blev ødelagt i 900-tallet og genopført som den nuværende kirke, der dog er blevet ændret voldsomt gennem århundrederne. Inde i kirken findes to vievandskar, et romansk og et fra renæssancen, en bispestol af marmor, udskåret af et rigt udsmykket romersk alter, en barok alterbaldakin med snoede søjler, et udskåret kor i træ fra 1600-tallet, et sølvkrucifiks fra det XII årh. samt kirken hovedværk, et maleri af Madonna med Sermoneta i skødet af Benozzo Gozzoli, en gave fra byen til kirken i taknemlighed over at være sluppet for en alvorlig epidemi.
I kirken San Giuseppe kan man se et trækrucifiks fra det XIV årh., udsmykket af Girolamo Sicciolante. Interessant er også kirken Sant’Angelo (S. Michele Arcangelo, XI årh.),  hvis portiko havde det enestående privilegium, at den gav ly for borgerne, der
var efterfulgte af skattevæsenet, der var usædvanlig brutalt på den tid. Derfor kaldes portikoen også for l’Asilo eller la Misericordia („Asylet“ eller „Barmhjertigheden“). 
Sermoneta var omgivet af en stærk bymur, som i dag især ses på nordsiden. Andre stykker af murene er blevet indbygget i senere bygninger. På lokaliteten Monticchio, længere nede i dalen, findes middelalderlige udkigstårne. Det ene har form som et parallelepipedum, det andet som en gennemskåret cylinder. I dette område, der også kaldes Acquapuzza („Det stinkende Vand“) på grund af en svovlholdig kilde, fandtes en nu forsvundet borg med tilligende len, som tilhørte Sanguigni-familien fra Sezze, der kæmpede med sermoneta og Ninfa mod Cori og Velletri.
På Sermonetas territorium findes klostret Abbazia di Valvisciolo, et af de første eksempler på cistercienser-gotik i Italien. Det menes grundlagt af græske munke, derefter overgået til Tempelherrerne og endelig, i begyndelsen af det XIV årh., til cistercienserne. Siden har det haft op- og nedgangstider, endda været forladt i perioder. Kirken er treskibet med den strenge enkelhed, der kendetegner cistercienserne.
Hele klostret er opført af lokal sandsten og kirken har et imponerende rosevindue og en smuk portal. Særdeles smuk er klostergården i det ilhørende klostre, der er blevet udvidet for nylig.
Få kilometer derfra fandt man i begyndelsen af 1900-tallet samlinger af votivbilleder og -objekter fra sen jernalder (ca. 1000 år f.Kr.) hvilket førte til opdagelsen af omkring 80 grave med gravgaver som ørenringe, fibulaer, ravgenstande, husgeråd såsom tene og spoler af træ og bronze, sværd med skjolde, daggerter og dolke. Dette er blevet anset for en necropolis, som man har kaldt Caracupa (de fundne genstande kan ses i Museo della Preistoria og Protoistoria del Lazio, i EUR i Rom).
SEZZE

Sezze, på latin Setia, blev grundlagt af romerne som forsvarspost midt inde i det volskiske territorium i 382 f.Kr. Romerne anbragte de vigtigste karthaginesiske fanger i Sezze under den anden puniske krig fordi det blev anset for en uindtagelig sikker fæstning i en periode, hvor Karthago truede med at underlægge sig Rom. Under borgerkrigen mellem Marius og Sulla holdt Sezze med Marius og blev derfor efter hans nederlag hårdt straffet af Sulla. Ellers var byen i romertiden især berømt for sine gode vine, der er blevet rost af Martial, Juvenal, Strabon og Cicero.
I middelalderen lå Sezze midt på den eneste farbare vej mellem det nordlige og det sydlige Lazio: via Pedemontana Volsca. Indtil 956, da byen erklærede sig frikommune havde den en omtumlet skæbne under skiftende regimer: kirkestaten, greverne af Tuscolo, paven selv og familien Frangipane.

 

 I Sezze fødtes den romerske digter Gaius Valerius Flaccus, der bl.a. skrev „Argonauterne“ samt helgenen San Carlo di Sezze, der, på trods af at han var halvt analfabet, skrev lærde teologiske værker.
Går vi en tur rundt i Sezze, begynder vi vores rundgang ved Porta Romana, men inden vi går ind i byen tager vi turen af rampen, der går mod vest og drejer til venstre af stien, der løber langs bymuren med udsigt over Den pontinske Slette. Denne sti løber langs den yderste af de to bymure, der beskyttede det antikke Setia. Begge er i den

Herkules, Sezzes mytologiske grundlægger

polygonale fjerde stil fra det IV årh. f.Kr. og er på visse strækninger overordentlig velbevarede. Lige ved begyndelsen af vores tur ses en imponerende bastion i polygonal stil og ovenpå denne et kæmpemæssigt anlæg fra vandforsyningen fra Marius’ tid. Fortsætter vi ses velbevarede dele af muren og en såkaldt “posterula“, dvs. en lille adgangsport til byen. Herefter vender vi derefter tilbage til Porta Romana, passerer det middelalderlige Palazzo Normisini og går ind mod centrum..

  Kort over Sezze

Vi passerer straks til venstre monumentet for kardinal Corradini, der blev født i Sezze i 1658, og kirken Bambino Gesù. Lige fremme ligger domkirken Santa Maria, der blev bygget i cistercienser-gotisk stil i det XIV årh. ovenpå ruinerne af en romansk kirke. Fortsætter vi langs via Corradini, ser vi straks til venstre bagsiden af klostret Santa Chiara og derefter stykker af de kyklopiske mure. Længere fremme er der til højre en række smalle trappegader, der fører op til via del Guglietto, der ligger på en terrasse med panoramaudsigt over sletten. Går vi dernæst til venstre ad via Cavour, møder vi karakteristiske steder som trappen, der fører op til piazza Margherita og kirken og klostret Santa Chiara samt et imponerende stykke kyklopisk mur, der

 

blev opdaget efter allierede bombardementer under 2. Verdenskrig. Fortsætter vi derimod ad via Cavour, kommer vi ud gennem Porta Pascibella til kirken Santa Paresceve og parken Parco della Rimembranza med monumentet for de faldne i de to Verdenskrige på venstre hånd. Ved krydset med via Piagge Marine er der er stor gammel port; det er indgangen til ”il Castelletto”, bygget af familien Rappini i 1700-tallet som kopi af en middelalderborg. Denne borg, der ligger midt i en stor privat park kan ikke ses fra gaden i dag på grund af huse,

opført i ’60-erne og fremover. Følger vi Parco della Rimembranza ankommer vi til piazza Ferro di Cavallo med kirken San Bartolomeo med klosteret, der idag er hospital. Fra piazza Ferro di Cavallo kommer vi til Porta San Andrea med den nu lukkede kirke af samme navn. Gennem Porta San Andrea kommer vi ind i via San Carlo da Sezze (til venstre ligger via Umberto I med det middelalderlige hus Palazzo De Ovis) og ser en række mukke huse fra 1700 og 1800-tallet,

 

hvis facader dog kunne trænge til en kærlig hånd. Dernæst går vi ind i en af de små gyder, der fører til den smukke lille plads med San Lorenzo kirken og huset, hvor San Carlo da Sezze er født, og som er restaureret og omdannet til museum for helgenen. Går vi videre ad via San Carlo kommer vi til krydset med via Roma og via Gioberti.
 
Til venstre (her er et foto fra halvtredserne) ser vi Porta Paolinas (eller Giobertis) bue, hvorigennem man ser et middelalderligt palads med et karakteristisk tårn. Går vi nu op langs via via Roma og videre til venstre ind i via Valerio Flacco, finder vi at andet karakteristisk middelalderligt tårn og straks efter det gamle bispepalads med sit romanske tårn – Sezze har været bispesæde i århundreder. Tilbage på via Roma går vi videre opad og kommer så til piazza IV Novembre med en smuk fontæne og bagsiden af det gamle kommunalpalads, der nu er museum (”Antiquario comunale”, indeholder bl.a. en polykrom mosaik fra 1. årh. f.Kr.).

Vi lukker skånsomt øjnene for en horribel ’70-er bygning, der ødelægger panoramaet af pladsen og går videre ad via Roma, der fører til indgangen til museet og, overfor, indgangen til det forhenværende politipræfektur, der nu er sæde for et legtøjsmuseum, et kulturel seværdighed, der er et besøg værd. Længere oppe kommer vi til piazza De Magistris med Kommunepaladset, tidligere familen De Magistris’ residens. På denne plads og på den tilstødende piazza regina Margherita (vi er på Sezzes højeste punkt) var der tre aktive kirker: den ifølge overleverede udsagn smukke og vigtige barokkirke San Rocco, der blev ødelagt ved bombardement under Anden Verdenskrig (de allierede forsøgte at bombe det tyske hovedkvarter, der lå i et nærliggende hus, der imidlertid slap uskadt). Kirken Sant’Angelo fra 1600-tallet blev forsømt og forladt af de kirkelige myndig-

heder, men blev restaureret af kommunen og er i dag kommunalt auditorium. Tilbage er kirken San Pietro (som ses på billedet ved siden af jesuiterkollegiet, aktivt indtil for få år siden). Kirken blev bygget i begyndelsen af 1600-tallet sammen med kollegiet, der førhen var et af de vigtigste i Lazio med ca. 30 lærere allerede i 1641.På bænkene på pladsen, hvor San Rocco kirken lå, ender vores spadseretur. Vi lader den besøgende selv udforske gemte gyder og hjørner, som det ikke har været muligt at beskrive på disse sider.

Nedenfor ses tre billeder: Sezze på et 1800-tals stik, Sezze idag og udsigten med Monte Semprevisa – den ses fra udsigtsterrasserne på den side af byen, der vender væk fra Den pontinske Slette.
Vi takker Ignazio Romano for billederne.
FRASCATI
Image

Frascati (327 m.o.h) er den berømteste og populæreste by  blandt ”Castelli Romani”, kendt for sine smukke villaer og gode vin. Byen ligger på store terrasser på bjergkråningen vendt mod sletten med Rom og byder på en storslået panoramisk udsigt fra Det tyrrenske Hav til Sabinerbjergene. Den opstod i de første århundreder efter vor tidsregning blandt ruiner af romerske patriciervillaer, og nær Rom og med sit sunde klima har den altid været mål for en konstrant strøm af italenske og udenlandske turister. Fra den store piazza Marconi, der domineres af Villa Aldobrandini, bygget efter tegninger af Giacomo della Porta i det 16. årh. over byen, kommer man via Villa Torlonia, i dag offentlig park, til domkirkepladsen piazza S. Pietro. Domkirkens barokfacade tegnet er af Girolamo Fontana. På den tilstødende plads ser man kirken Chiesa del Gesù, en bygning fra det 17. årh. af Pietro da Cortona med fresker af A. Colli og A. Pozzi.

Villa Aldobrandini

Villa Grazioli
 
Palazzo Vescovile
Cattedrale di San PietroVilla Torlonia
 
Centro storico

GROTTAFERRATA


Chiesa romanica di
Santa Maria
all'interno della
Abbazia di S. Nilo

ligger omgivet af lunde og vinmarker i 372 meters højde kun godt 20 km fra Rom. Byens vartegn er det strengt udseende kloster, grundlagt af San Nilo i 1004 på ruinerne af en romersk villa. Det storslåede kloster er beboet af græsk-ortodokse munke. Grottaferratas  nuværende territorium hørte tidligere til Tusculum, en by, der på den Latinske Ligas tid var større og mere betydningsfuld end Rom. Det er en by rig på gode restauranter og vinkældre og på grund af de store villaer og parker, der omgiver den, har den et vist high society-ry.

Fossato e Torriore di Levante

Piazza Cavour

Bygningen af klostret påbegyndtes i 1004 af munke, der stod under beskyttelse af herskerne i området, greverne af Tuscolo, indtil de i 1140 måtte søge beskyttelse hos pave Innocens II efter overgreb af greverne af Tuscolos efterkommer Tolemeo II. Så i 1150 udsendte pave Eugenius III en bulle, der fastslog klostrets uafhængighed af biskoppen af Tuscolo. I 1379 gav klostret ly til modpaven Clemens VII’s tropper før slaget ved Marino, da munkene allerede var flygtet til borgen Castello di Marino, der tilhørte områdets lensherrer, Caetani’erne fra Fondi, der støttede modpaven. Flere gange senere fungerede klostret som kaserne for milits-tropper. I 1462  gav pave Pius II klostret tilbage til biskoppen af Tuscolo, der ved sin død i 1472 blev afløst af kardinal Giuliano della Rovere, der, inden han blev pave under navnet Julius II, lod klostret befæste, blandt andet med den smukke bastionsmur rundt om komplekset.


Abbazia Greca
www.abbaziagreca.it


Villa Grazioli


Castello Roveriano

Abbazia di S. Nilo

Chiesa di
Santa Maria


La macchina barberiniana

 

TUSCOLO

Den smukkeste del af Albanerbjergene udgøres af det område, der kaldes l’Azienda Autonoma di Soggiorno e Turismo ”Del Tuscolo” (Turistorganisationen ”Tuscolo”) med de fem byer: Frascati, Grottaferrata, Monteporzio Catone, Montecompatri og Rocca Priora. Det var ifølge legenden heromkring at Telegonos, Odysseus’ og Kirkes søn, grundlagde byen Tusculum, der historisk kan spores til det 9. årh. f.Kr. Den var den mægtigste af byerne i Den latinske Liga indtil også den kom under Roms herredømme omkring 500 f.Kr., da den blev besejret af den romerske general Octavius Mamilius,  kong Tarquinius Superbus’ svigersøn. Dens navn bekræfter alderen af den magtfulde by – ifølge den romerske historiker Rufus Festus er navnet Tusculum beslægtet med navnene på tuscierne

og etruskerne, en opfattelse, der også støttes af visse moderne forskere, såsom Schulze. Der er dog ikke fundet spor af etruskerne i området, men i stedet spores indflydelse fra den antikke græske religion. Jupiter var den mest dyrkede gud i området, hvilket ses af resterne af templet på byens akropolis og to gudebilleder, fundet tæt ved. På samme akropolis fandtes et tempel for Dioskurerne Kastor og Pollux, som blev ødelagt i middelalderen.

Tusculum opnåede romersk borgerret i 380 f.Kr. Romerne undertrykte dog de militære og juridiske magistratembeder i den latinske by og tillod kun ædilerne, der kontrollerede handelen og og bestyrede politiet. Efter den romerske erobring blev Tusculum hurtigt genstand for interesse fra de førende sociale lag i Rom og mange rige familier havde luksuriøse villaer i det vandrige og behagelige område.

 
Image

Image

Tvscvlvm

Man kommer til Tusculum ved at følge vejen fra piazza Marconi i Frascati, til venstre for Villa Aldobrandini. Ca. 4 km efter via Cardinal Massaia, der drejer fra til venstre, kommer man til området, hvor sporene efter amfiteatret, endnu i høj grad skjulte, befinder sig. Amfiteatret var en harmonisk elliptisk bygning, der blev brugt til kampe mellem gladiatorer og vilde dyr eller til gymnastiske opvisninger.

Det kunne rumme 3000 tilskuere og målte 80m x 53m (arenaen 48m x 29m). AmfiteatretTeatro blev bygget i opus reticulatum, dvs. en blanding af cement og sten, der udvendigt blev beklædt med tilhugne firkantede sten, der dannede en jævn overflade med et tæt netmønster. Det blev bygget i det 2. årh. e.Kr., som stempler på murstenene fundet på stedet viser. Det var ca. 100 år efter Colosseum i Rom. Længere nede, mod nordøst findes resterne af en portiko. Øst for amfiteatret findes resterne af det, man formoder er Tiberius’ villa, hvor han holdt til før han slog sig ned på Capri. Den blev opdaget i 1500-tallet og kendt som Ciceros villa. Der blev fundet relieffer og en statue og den blev genstand for omfattende undersøgelser.      

Idag kan man fastslå, at de synlige rester udgjorde en terrasse og et kompleks af robuste bygninger. I samme område er senere fundet rester af andre villaer selv om det endnu ikke er lykkedes med sikkerhed at fastslå, at den villa, hvor Cicero skrev ”Tusculanae” lå i det område, der indtil nu er udgravet. Kendt er det dog, at især politikere havde villaer i Albanerbjergene, og at villaerne i området derfor var særdeles luksuriøse: rigt konstruerede, udstrakte og skyggefulde.

Strada romana     

 Mellem parker og lunde rejste selve villaen (prætoriet) sig med atrier, portikoer og smukke værelser udsmykket i græsk stil. På villaens højeste punkt lå en eller flere reservoirer til regnvand, der gav vand til de private termer og til haverne der havde fontæner med nymfer og tritoner. Der var gymnastiksale og biblioteker, områder reserveret for gæster, for tjenestefolkene og til hestestalde. Man har i området fundet rester af villaer, der har tilhørt Quintilierne, Piassenus Crispus, Matidia Augusta og muligvis Asinius Pollio.

 

Stampa     På akropolis’ nordside findes rester af bymuren, der omgav området og der findes også en lille cisterne med en spidsbuet hvælving, en smuk bygning, der stammer fra 4.-5. årh. f.Kr. Akropolis’ vidtstrakte plateau har givetvis rummet Tusculums forum. På østsiden ses et stykke vej med antik brolægning og dernæst et teater fra det 1. årh. f.Kr. Dette lille teater kunne rumme ca. 1500 tilskuere, og idag ser man tydelig sideudgangene (vomitoria) og den runde ”orchestra” med plads til koret, forskellige strukturer bag scenen samt pillerne, der støttede tribunerne hvorfra magistraterne overværede forestillingerne. Går man ned ad via dei Sepolcri, ses andre rester af antikke monumenter og skulpturer. Scavi

      I middelalderen antog den magtfulde familie Teofilatti betegnelsen ”greve af Tuscolo” og de blev berømte for deres absolutte herredømme over Albanerbjergene. Med slutningen af familien Crescenzis herredømme i Rom lykkedes det den endda at opnå pavemagten: paverne Benedikt VIII (pave 1012-1024) og hans efterfølger Johannes XIX (pave 1024-1032) var brødre og sønner af greven af Tuscolo. En ung ætling af familen, Teofilatto, blev i 1032 indsat som pave med navnet Benedikt IX, men det blev en kedelig periode i kirkens historie – fjendskabet fra de romerske adelsfamilier blev så åbent, at han frasagde sig paveembedet mod at få en livsvarig pension. Men familiens og områdets fortsatte følelse af uafhængighed af Rom førte til, at Tusculum (eller Tuscolo, som det da var kommet til at hedde) blev ødelagt den 17. april 1191. Og med Tusculum faldt også greverne af Tuscolo, der i århundreder havde været en af de mest betydningsfulde romerske adelsfamilier. En af deres efterkommere gav dog senere ophav til den ikke mindre betydningsfulde Colonna-slægt, der eksisterer den dag i dag.

cartina per arrivare al luogo di gara 

Le ville tuscolane

Il sistema delle Ville Tuscolane: uno dei complessi paesaggistico-monumentali più affascinanti del mondo.

Tutta l'area del Tuscolo e dei Colli Albani presenta una ricca stratificazione storica; fin dall'antico questi luoghi hanno favorito, anche per la vicinanza con Roma, lo sviluppo di forme d'arte e di cultura connotate da peculiarità' proprie, derivanti in primo luogo dalla natura amena del paesaggio.

Stampa di Matteo Greuter (1620) rappresentante il
"Sistema delle Ville Tuscolane"
 Proprio il paesaggio, caratterizzato dalla presenza di alture, laghi e boschi, e la mitezza del clima, privo delle asprezze invernali e sicuro riparo estivo alla calura soffocante di Roma, abbinati a fattori quali la vicinanza con la capitale, hanno dato origine a fenomeni insediativi con caratteristiche proprie, seppur ovviamente legati al clima culturale romano.

In particolare, si assiste sul Tuscolo alla nascita di processi edificatori di tipo residenziale extraurbano, nella più moderna accezione del termine; il fenomeno presenta caratteristiche notevoli, per lo splendore delle realizzazioni architettoniche e per la sua ricorrenza a distanza di secoli, poiché giù in epoca romana il sito era stato eletto a sede preferita di ville e giardini da parte dei più potenti cittadini romani, quali Lucullo, Cicerone, Catone.
Tra il XVI ed il XVII secolo, le colline intorno a Frascati diventano la scena teatrale di un sistema di ville residenziali realizzate ad opera delle famiglie nobili legate ai pontefici del momento; nell'arco di pochi decenni vengono edificate una serie di residenze con annessi parchi, giardini, fontane, nelle quale l'elemento naturale del paesaggio, assunto a prioritario dato progettua-le, si sposa con gli esiti culturali più raffinati del periodo.

 
Der er især Tuscolo om fødslen proces bygninger i forstæderne til beboelse, i mere moderne betydning af begrebet, fænomenet præsenterer væsentlige funktioner for den pragt af arkitektoniske resultater og sin årsdag i en afstand af århundreder, som i fastsættelse af tid Roman site var blevet valgt en favorit sted for villaer og haver af de mest magtfulde romerske borgere, som Lucullus, Cicero, Cato.
Mellem det sekstende og syttende århundrede, bakkerne omkring Frascati blive teater scene af et system af beboelses-villaer, som de noble familier knyttet til popes i det øjeblik, inden for et par årtier er bygget en række boliger med vedlagte parker , Gardens, springvand, hvor det naturlige landskab, tages som et prioriteret projekt, han gift med den fineste kulturelle resultater i perioden.

Dettaglio del ninfeo
Villa Aldobrandini

Fontana dei Draghi
Villa Mandragone
A seguito delle committenze nobili che sul finire del XVI secolo edificano sul Tuscolo, arrìvano architetti di grido quali Maderno, Fontana, Della Porta, che progettano ville e sontuosi giardini, arricchiti da ninfei, fontane e giochi d'acqua dei quali rimangono le ammirate descrizioni dei contemporanei; artisti e decoratori, con i cardinali committenti, tracciano i programmi iconografici delle decorazioni destinate ad abbellire gli interni, per la delizia ed il lustro dei nobili inquilini.

Nonostante i danni infetti dagli ultimi eventi bellici o dall'incuria dell'uomo, lo straordinario insieme costituito dalle Ville Tuscolane rappresenta ancora oggi un'itinerario particolarissimo ed affascinante, tra architetture di Martino Longhi il Vecchio, al guale si deve la Villa Mondragone, successivamente ampliata da Flaminio Ponzio e Giovanni Vasanzio; quelle di Giacomo Della Porta, autore della Villa Aldobrandini poi completata da Carlo Maderno al quale si deve anche l'imponente Teatro delle Acque di Villa Torlonia, realizzato in collaborazione con il Ponzio ed il Fontana oggi appena restaurato; nella VillaTaverna-Parisi opera Girolaffìo Rainaldi, mentre l'ampliamento di Villa Falconieri con la nuova facciata portano la firma di Francesco Borromini.

Affresco del Cavalier D'Arpino
in Villa Aldobrandini


Affresco XVI sec
in Villa Sora


Affresco XVIII sec
in Villa Parisi
Gli apparati decorativi non sono da meno; con committenti quali Scipione Borghese e Camillo Aldobrandini lavoranomartisti del calibro del Cavalier d'Arpino, Pietro da Cortona, gli Zuccari, Cherubino Alberti, il Passignano, il Maratta

II legame con la natura è sempre presente nelle rappresentazioni che abbelliscono le sale di gueste ville, pur in presenza di temi spesso religiosi: trionfi floreali e motivi legati al paesaggio, alla meditazione sul trascorrere delle ore e delle stagioni, come nelle splendide sale di Villa Falconieri,oppure paesaggi inquadrati tra ariose e fanfastose architetture dipinte, come nel salone nobile di Villa Lancellotti, o logge trasformate in gallerie prospettiche come a Villa Grazioli, con programmi iconologici richiamati all'antico e a soggetti biblici come nella Villa Aldobrandini.
Ma l'aspetto più spettacolare e' proprio nel rapporto con il paesaggio, con il quale colloquiano sfruttandone tutte le possibilità' estetiche e nel quale si inseriscono modificandolo: quasi tutte le ville vennero concepite in rapporto con il verde che le contornava; basti pensare agli interventi di sbancamento affrontati per creare i terrazzamenti trattati a giardino o alle imponenti opere di adduzione dell'acqua a servizio di questi parchi e delle fontane che li arricchivano: ninfei, teatri d'acqua, cascate artificiali e peschiere; terrazzamenti, giardini all'italiana e boschetti di lecci, cipressi e pini, costituiscono lo straordinario paesaggio costruito senza soluzione di continuità. Intorno a queste dimore, ancora oggi apprezzabile nonostante le profondealterazioni che soprattutto le epoche più prossime a noi hanno prodotto.

Decorazione del XVIII sec
in Villa Sora
ARICCIA

 

Ariccia, disposta su uno stretto sperone, staccato come una penisola, proiettata sulla pianura (la valle

Ariccia
Il Ponte

In età imperiale, venne costituendosi, ai lati dell'Appia, un centro grande, ricco di templi, terme, fori ed edifici pubblici, il cui territorio esteso fino al tempio di Diana Aricina, sulle rive del lago di Nemi, si riempì di sontuose ville. La decadenza di Ariccia cominciò con le invasioni barbariche, e fu facilitata dalla stessa posizione della città la quale trovandosi sopra una grande via militare, fu esposta prima alle scorrerie dei Goti, poi a quelle dei Vandali, ed infine a quelle dei Saraceni, che nel 827 la discussero. Ma i superstiti la ricostruirono. Le prime notizie del Castrum o Castellum Ariciensis riferiscono che nel 990 era do- minio di Guido, "dux" della potente Fami- glia Tuscolana. Nel XI secolo passò sotto il controllo della Chiesa, controllo che si protrasse con alterne vicende fino alla prima metà del XV secolo, in questi secoli si assiste ad un lento ma progressivo spopolamento

così nel 1399 è considerata un "tenimen- tum" prima dipendente dal Castello di Lariano e suc- cessivamente amministrato da Genzano. Passa poi al Monastero di S. Anastasio delle Tre Fontane (1411) e quindi, dopo un breve periodo di controllo dei Savelli all'Abbazia di Grottaferrata. Sotto il Pontificio di Sisto IV, torna in possesso dei Savelli che la ottennero in cambio di altre tenute. Nel 1661 il controllo dell'inse- diamento fu ceduto ai Chigi che al Castello sostituirono il Palazzo Baronale tutt'ora esistente. 

Porta romana

Giardini
Pubblici

 Alla fine del XVIII secolo Ariccia, al pari di Albano e Genzano, vede crescere i suoi privilegi poiché Pio VI, fatta prosciuga- re parte delle Paludi Pontine, riattivò la Via Appia per Napoli. Si deve a Pio IX la costruzione nel 1854 del ponte a tre ordini di archi, che sormontava il foltissimo bosco (ora parco Chigi) da dove la via risaliva alla Collina del Galloro. L'insediamento dopo l'Unità d'Italia vide crescere la sua popolazione, durante l'ultima guerra subì nuovi danneggiamenti, particolarmente nelle strutture del ponte che fu infatti ricostruito nel 1947.

 


Palazzo Chigi

CASTEL GANDOLFO

................................................................................Spil Golf i Castel Gandolfo
I
ncantevole cittadina per la sua posizione a picco sul lago, Castel Gandolfo da sempre è meta preferita per la villeggiatura dei pellegrini: infatti è nota a tutto il mondo, soprattutto ai cattolici, perchè ha il privilegio di ospitare ogni anno il Santo Padre che si trasferisce nelle ville pontificie da luglio a settembre.Nel periodo in cui il Papa vive a Castelgandolfo è possibile respirare un'atmosfera mistica, estremamente suggestiva. Il Palazzo papale si estende, con i suoi giardini, fino alla città di Albano. All'interno di esso ci sono monumenti, giardini artistici e le rovine della sontuosa villa di Domiziano, che appartenne alla famiglia dei Savelli e venne poi acquistata ed ampliata da Papa Clemente VIII.
Da visitare: la piazza centrale con la chiesa di "San Tommaso da Villanova"; le opere del Bernini e i dipinti di Pietro da Cortona, rappresentanti dell'architettura barocca nel mondo romano. Si può ammirare inoltre l'elegante fontana, anch'essa opera del Bernini. Ai piedi del paese, immerso nel verde, si apre il lago di Albano, di origine vulcanica. La costruzione dell'emissario del lago è legata secondo la tradizione al responso dell'oracolo di delfi.
Di questo emissario è visibile l'ingresso della galleria lungo la circonvallazione che corre intorno allo specchio lacustre, realizzata tra il 398 e il 397 a.C. Ai romani, impegnati nella dura guerra contro Veio, Il Dio avrebbe predetto che "la vittoria sarebbe arrivata solo nel caso in cui le acque del lago fossero arrivate al mare". Si tratta di una grandiosa opera per lunghezza di circa 1800 metri, realizzata 128 metri sotto il livello del cratere dell'antico vulcano.
In prossimità dell'emissario, il ninfeo del Bergantino, appartenente alla villa di Domiziano.
Sulla riva opposta si trovano invece i resti del ninfeo Dorico databile probabilmente alla prima metà del I sec. A.C.

Incantevole cittadina per la sua posizione a picco sul lago, Castel Gandolfo da sempre è meta preferita per la villeggiatura dei pellegrini: infatti è nota a tutto il mondo, soprattutto ai cattolici, perchè ha il privilegio di ospitare ogni anno il Santo Padre che si trasferisce nelle ville pontificie da luglio a settembre.Nel periodo in cui il Papa vive a Castelgandolfo è possibile respirare un'atmosfera mistica, estremamente suggestiva. Il Palazzo papale si estende, con i suoi giardini, fino alla città di Albano. All'interno di esso ci sono monumenti, giardini artistici e le rovine della sontuosa villa di Domiziano, che appartenne alla famiglia dei Savelli e venne poi acquistata ed ampliata da Papa Clemente VIII.

Da visitare: la piazza centrale con la chiesa di "San Tommaso da Villanova"; le opere del Bernini e i dipinti di Pietro da Cortona, rappresentanti dell'architettura barocca nel mondo romano. Si può ammirare inoltre l'elegante fontana, anch'essa opera del Bernini. Ai piedi del paese, immerso nel verde, si apre il lago di Albano, di origine vulcanica. La costruzione dell'emissario del lago è legata secondo la tradizione al responso dell'oracolo di delfi. Di questo emissario è visibile l'ingresso della galleria lungo la circonvallazione che corre intorno allo specchio lacustre, realizzata tra il 398 e il 397 a.C. Ai romani, impegnati nella dura guerra contro Veio, Il Dio avrebbe predetto che "la vittoria sarebbe arrivata solo nel caso in cui le acque del lago fossero arrivate al mare". Si tratta di una grandiosa opera per lunghezza di circa 1800 metri, realizzata 128 metri sotto il livello del cratere dell'antico vulcano.    
NEMI
Nemi è un piccolo e delizioso borgo raccolto su uno sperone di roccia vulcanica quasi a strapiombo del lago omonimo, a mt 535 slm. Nemi ha una storia antichissima, legata soprattutto al suo specchio d'acqua chiamato dai Latini "Specchio di Diana". Sulle sponde del lago fin dai tempi remoti, fù edificato un tempio, che divenne punto di raduno per i popoli preromani che qui facevano dei summit in materia di Politica Estera. Recenti campagne di scavi condotte da Istituti Nord Europei stanno riportando alla luce, sulle pendici meridionali del cratere, il rudere di una cosiddetta Villa di Cesare. Da visitare il Museo delle Navi Romane, costruito sulle sponde del lago.
L'umanista Papa Pio II cita Nemi nei suoi commentari come "il domicilio delle Muse e delle Ninfe". Questo paese di non grandi dimensioni, è meta di numerosi turisti attratti dallo splendido scenario che lo circonda.
Per opera dell'imperatore Costantino il territorio di Nemi passa sotto il dominio di Albano e questo a scopo politico per potenziare la zona d'influenza di Albano stessa, la cui comunità cristiana si contrappone agli altri paesi limitrofi di radicata tradizione pagana. Passò poi ai conti di Tuscolo che trasformarono i borghi di Nemi in un Castrum, e successivamente andò in dote ad una figlia quando sposò un Frangipane (1090). Nell'XI e nel XII secolo fu sotto il dominio dei monaci e nel XII divenne uno dei tanti feudi dei Colonna, e a partire da questo momento, a causa dei continui cambiamenti di proprietà, è nominato in documenti e Bolle Papali. Al controllo dell'insediamento si succedono quindi, tra gli altri, i Cesarini (1550); i Piccolominin (1560); i Cenci (1563); i Frangipane (1572) ed i Braschi (1782); che mantengono il controllo per circa un secolo, e nel 1860 tornerà poi in possesso degli Orsini.
Con l'unità d'Italia il borgo si costituisce in comune, e tuttavia il castello e le proprietà contigue vengono acquistate all'inizio del 1900 dalla Famiglia dei Ruspoli, che interviene nelle ristrutturazioni edili e urbane del nucleo storico.                                                
                                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                   Il Duomo
Il Museo delle Navi Romane
All'interno del Museo ci sono due navi dette di Caligola, inabissate nel lago 2000 anni fa, probabilmente erano utilizzate per riti religiosi o feste di corte galleggianti. Per secoli si cercò più volte di recuperarle, finchè negli anni '30 i due scafi vennero tratti in secco e posti nel museo,costruito appositamente sulle sponde del lago.
I'Emissario
Cunicolo costruito dai popoli preromani, scavato nella roccia per congiungere il lago di Nemi alla Valle Ariccia, col duplice scopo di mantenere costante il livello del lago e di irrigare la valle.
ROCCA DI PAPA  
Rocca di Papa giace lungo le pendici esterne Nord-Occidentali del cratere di Albano al centro del vulcano Laziale, su una rupe lavica a picco sulla quale si trova la sommità dell'abitato a 730 mt sull'altezza del livello del mare.Per molti turisti, sia che la si guardi dal basso, sia che la si guardi dall'alto il paese risulta spesso di una bellezza panoramica "mozzafiato".
Infatti il paese si snoda su diversi piani riducendo gradualmente le dimensioni delle sue piazze e delle case man mano che si sale verso l'alto. Nelle trattorie lavorano cuoche di appassionato impegno, legatissime alla tradizione di fare a mano le fettuccine con i funghi porcini dei grandi boschi circostanti.
Rocca di Papa, l'antica città latina di Cabum, di cui poco si sa, era strettamente collegata al Santuario di Giove Laziale del Monte Albano (950 mt), altrimenti detto Monte Cavo che la sovrasta maestosamente.
I primi insediamenti della futura Città di Rocca di Papa nacquero sull'altura sacra "Arx aesulana". Quest'altura, oggi occupata dalla Fortezza, era l'emblema e la potenza della città di Cabum, che si estendeva per i Campi di Annibale ad est dell'Acropoli. Da Cabum prese poi il nome di monte Albano, l'attuale Monte Cavo. Su questo monte sorgeva il tempio di Giove Laziale, dove Latini, Equi e Volsci, si riunivano per pregare e rendere gli auspici a Giove, e per festeggiare l'alleanza raggiunta tra le loro città.Il tempio era anche meta di condottieri vittoriosi, che lo raggiungevano percorrendo la Via Sacra (conservata tuttora in ottimo stato) che parte dalla via Appia Antica inerpicandosi verso il monte. Conobbe il maggiore sfarzo sotto il regno di Tarquinio il Superbo,utilizzato per la religione e per rafforzare l'accordo politico con le 47 città limitrofe.
In seguito ad una battaglia combattuta presso il fiume Stura, la città di Cabum perse ogni potere, e di essa rimase solo l'Arx aesulana. Nei secoli successivi, all'antica Arx, venne dato il nome di "Rocca de Monte Gavo" e di "Castrum de Montis Albani". Il nome Rocca di Papa sarà dato definitivamente in onore del Pontefice Eugenio III, che soggiornò nel posto per sottolineare il fatto che la città era sotto lo Stato Pontificio. Proprio a questo Papa è probabile attribuire la costruzione di un nuovo castello, nato sui resti dell'Arx; e la fortificazione di diverse posizioni strategiche per contrastare i nemici.
La città intanto cresceva grazie all'arrivo dei profughi della disfatta del Tuscolo e, successivamente, dei soldati di Ludovico il Bavaro, che si unirono ai nuclei abitativi originari costituiti da pastori, boscaioli e carbonai.
Seguì un periodo in cui, dopo l'appartenenza al comune di Roma, Rocca di Papa passò nelle mani degli Annibaldi, e in successione, dei Colonna (1426), dei Borgia (1501), e infine nuovamente ai Colonna. Subì varie distruzioni e ricostruzioni fino al 1816, anno in cui passò sotto la giurisdizione dello Stato Pontificio. Nel 1855 i cittadini si ribellarono alle tasse esose imposte dai regnanti e dichiararono il 1° Maggio la Repubblica di Rocca di Papa.
ALBANO LAZIALE  

La città di Albano Laziale gode di una posizione vicina ai centri importanti come Roma e luoghi di svago come il Mar Tirreno ed il lago omonimo. Ciò le ha consentito di diventare una meta ideale di molti turisti, anche grazie ad i boschi ed il clima. Sorta al 17° miglio della Via Appia, Albano Laziale è molto conosciuta per la sua importanza storica, la città è infatti circondata da antichissimi monumenti e ricchissima al suo interno di vestigia imponenti.
E' stata sede dell'accampamento permanente della Legione II Patica (Castra Albana) costituita dall'imperatore Settimio Severo. A dominare Albano è l'antico Mons Albanus (m 950) che fu il centro

Chiesa di
S.Maria della Stella

La tradizione, confermata dall'archeologia, vuole che il nome della città di Albano derivi direttamente da quello di Albalonga. Probabilmente è proprio in questo luogo ritenuto sacro dai Romani, tra la via Appia e il lago omonimo, che sorgeva la mitica Albalonga. Aragione quindi la città puo' fregiarsi del titolo di "madre di Roma" e nello stemma municipale dell'icona sacra ai Latini e ad Alba: la scrofa bianca con i trenta porcellini, che nell'Eneide di Virgilio apparve ad Enea per indicargli il luogo dove avrebbe terminato il suo lungo viaggio e dato inizio con la sua gente alla futura grandezza di Roma. Fu sede di Ville di Imperatori e dei massimi personaggi dell'antica Roma; Settimio Severo ricostruì nel III sec. d.C. l'imponente accampamento della Legione Partica: truppe fedeli col compito di vigilare sulla vicina Urbe. Devastata dalle invasioni barbariche, indebolita dalle lotte della Chiesa, fu nel Medioevo proprietà dei Savelli per essere poi acquistata dalla Camera Apostolica.
Nel corso del '700 e dell'800 divenne meta obbligata di poeti, letterati, storici e pittori che venivano a ritrarre le attrattive della campagna romana e delle sue abitanti.
Nel 1867 subì un'epidemia di colera di cui rimane ricordo nel "Cimitero del colera e degli appestati".


                                                                               
        
        Chiesa di S.Pietro             
Villa Doria                Villa Ferraioli sede del Museo Civico               Porta Pretoria
 
MARINO
Marino, sorge ai margini del lago di Albano, e poggia su uno zoccolo di peperino (pietra locale di origine vulcanica). È attraversata dalla strada che collega Frascati ad Albano, e circon- data da un fitto bosco di castagni e distese di vigneti.
Marino è circondata d aboschi e famosa in tutto il mondo per l'ottimo vino e la suggestiva Sagra dell'Uva. Il nucleo abitativo nasce come città Latina, antica "Ferrentum"che intorno al II secolo d.C. prenderà il nome di "Castromoenium".Nel periodo mediovale la città la subisce il dominio della famiglia "Conti di Tuscolo"; successivamente passa ai Colonna i quali ne rimasero padroni indiscussi: a loro va il merito di aver trasformato la città di Marino in uno dei luoghi più rappresentativi e suggestivi dell'intero territorio.
Marino sorge su di un costone tufaceo che discende dal giro esterno del cratere Albano sino alla campagna romana. L'abitato ha una fisionomia mediovale, mentre le grosse opere di architetura, palazzi e chiese rappresentano in tutto il loro fasto il periodo che va dal Rinascimento al Barocco. Al Km 21.00 della Via appia si trovano ancora alcuni archi del Circo (i sec. d.C.); la città arcaica sorgeva più a monte ed anche qui vi sono resti di età romana. uno dei monumenti più interessanti originali è il "mitreo", grotta di culto con un importantissimo affresco del II sec. d.C. rappresentante il sacrificio di un toro. Il territorio presenta quasi ovunque resti della rete viaria e di ville romane.
Il monumento mediovale più importante e l'ex Chiesa di s. Lucia. Interessante il palazzo Colonna (1530) realizzato su disegno di Antonio da Sangallo il giovane; da uan terrazza adiacente si possono osservare la valletta dell'acqua ferentina e le cave del pregiatissimo
peperino.
La Basilica Collegiata di S.Barnaba apostolo, opera dell'arch. Antonio del Grande, eretta dal 1640 a 1642, ha la facciata in uno stile sobrio e classicheggiante, molto interessante l'interno.
Importanti le emergenze di carattere ambiantale fra le quali spicca il"bosco ferentino".
Nella'rea Boville, ha inizio il Parco Regionale dell'Appia Antica che arriva fino al cuore di Roma.
     Fontana di San Barnaba     Villa Gabrielli

                                                                  
                                               Centro storico                                                    
II territorio di Marino fu abitato fin dalla preistoria da popolazioni latine, stanziatesi circa tremila anni fa intorno ai laghi e sulle alture dei Monti Albani. Di alcuni centri abitati, che facevano parte della Lega Latina, sono stati tramandati i nomi dagli antichi storici: Bovillae (Frattocchie), Mugilla (S. Ma- ria delle Mole), e Ferentum (Marino); nei boschi del quale, presso la sorgente della ninfa Ferentina, si svolgevano le Feriae Lati- nae, l'assemblea generale annuale delle 47 città confederate, aventi per capitale Alba- longa. Al primo periodo delle lotte civili risa- lirebbe la fondazione dell'attuale centro abitato di Marino, che compare fra le città fortificate da Silla con il nome di Castrimoenium. Dall'ultimo periodo della repubblica in poi il territorio di Marino fu costellato di grandi ville patrizie, fra le quali vanno men- zionate almeno quella dei Valeri Messala e di Voconio Pollione; mentre Bovillae conobbe una rinascita urbana a partire dall'età augustea. A seguito della distruzione di questa città, avvenuta nell'anno 846 d. C., gli abitanti della pianura, troppo esposti alle scorrerie dei saraceni, si rifugiarono sulle al- ture interne, nell'antico castello che andò così ripopolandosi intorno al Mille, risorgendo con il nome di Marino. Dominio dei Conti di Tuscolo fin dal 1090, Marino divenne in seguito feudo dei Frangipane. Nel 1230 la castellana fu Giaco- ma dei Normanni, nota pure come Jacopa de' Settesoli, vedova di Graziano Frangipane e devota amica di san Francesco. Dal 1266 il castello passò agli Orsini. Nel 1272 san Bonaventura, vescovo di Albano, duran- te una visita alla chiesa di S. Lucia, vi avrebbe fondato la prima confraternita d'Italia. Nel 1347, durante la permanenza del papato ad Avignone, il tribuno di Roma, Cola di Rienzo, assediò invano Marino per piegare la resistenza baronale nel Lazio capeggiata dagli Orsini, ma riuscì soltanto a espugnare la fortezza di Castelluccia. Un episodio bellico di rilevanza nazionale avvenne nel 1379 nei pressi di Marino: il capitano di ventura Alberico da Barbiano, sostenitore del papa Urbano VI, affrontò e vinse le truppe francesi dell'antipapa Clemente VII. Giordano Orsini ripudiò il figlio Giacomo, che aveva parteggiato per il papa, quindi lasciò in te- stamento il castello di Marino al nipote Onorato Caetani di Fondi. Nel 1419 i Colonna acquistarono Marino da Cristoforo Caetani per 12.000 fiorini d'oro e vi rimasero come proprietari fino al 1914, dopo aver restituito il feudo alla Chiesa nel 1816. Il 20 gennaio 1489 Agnesina di Montefeltro, figlia di Federico II duca di Urbino, si sposò a Marino con Fabrizio Colonna. Da loro nacque nel 1490 Vittoria, la celebre poetessa amica di Michelangelo. Nel 1494 a Marino fu tenuto in ostaggio Cesare Borgia. L'anno seguente vi sostò il re di Francia Carlo Vili, durante la sua spedizione contro Napoli. Nel 1526 vi trovò ospitalità il duca di Ferrara Alfonso II d'Este inseguito dalle truppe del papa Giulio II. Nel 1526 Clemente Vili inviò truppe papali e velletrane per saccheggiare Marino che parteggiava per l'impero. Papa Pio V diede l'incarico diplomatico a Marcantonio Colonna, signore di Marino, di promuovere una lega santa contro i turchi; quindi gli affidò il comando del- la flotta pontificia. La domenica 7 ottobre 1571 a Lepanto fu conseguita la vittoria tanto sperata. Al suo ritorno gli fu tributato un trionfo degno di un antico condottiero romano. Nei rivolgimenti politici seguiti all'occupazione francese (1798) Marino parteggiò per la causa rivoluzionaria. Anche in seguito i marinesi si contraddistinsero per le simpatie risorgimentali e massoniche. Papa Gregorio XVI conferì a Marino nel 1835 il titolo di città. Grande è stato il tributo di vite umane dato alla patria nella prima guerra mondiale. Ancora più alte le perdite, soprattutto fra i civili, nel corso dell'ultimo conflitto, che ha provocato anche la distruzione di molte opere d'arte. Con la ricostruzione tutta la società si è impegnata per realizzare una città moderna e attiva nei vari settori produttivi; primo fra tutti quello della vitivinicoltura, di cui la cantina sociale Gotto d'oro è la più consolidata espressione con i suoi oltre 50 anni di operosità.
PALESTRINA
La città sulle pendici del Monte Ginestre da quasi tremila anni domina sulla campagna a sud-est di Roma. Da questa posizione Praeneste controllava le strade di comunicazione tirreniche tra nord e sud, ricavando da ciò la sua ricchezza e potenza. Per avvicinarsi e capire la realtà di una città antica come Palestrina, i suoi resti archeologici, le sue chiese e l'ambiente circostante, ci sono molte chiavi di lettura. Quella storica che vede la città fondata circa nove secoli prima di Cristo, impegnata nella lega latina contro la potenza nascente di Roma, nel contrasto tra i Colonna e il Papato, bombardata durante la II guerra mondiale. Quella monumentale, segno di un passato glorioso, ricco e aperto alle innovazioni culturali testimoniati dallo stupefacente Santuario della Dea Fortuna Primigenia. Quello culturale, con Giovanni Pierluigi da Palestrina, Principe della musica polifonica, con Verrio Flacco, grammatico latino e i fratelli Heinrich e Thomas Mann, che durante i loro soggiorni estivi nella città trovarono l'Ispirazione per alcune delle loro principali opere. Non è possibile in poche righe fornire un quadro esaustivo di questa ricchezza, in breve sono presentati i principali monumenti, di cui per alcuni sono riportate delle note esplicative.

 

 
 

Parco Barberini

Porta del Sole

Casali Barberini
 

 

 


Palazzo
Colonna Barberini


Cattedrale di
S. Agapito

VELLETRI
Velletri, l'ultimo dei Castelli Romani raggiunto dalla via Appia, si adagia tra castagneti e vasti vigneti sulle falde del Monte Artemisio. Centro grande e popoloso, dalle antiche tradizioni e dalla storia millenaria, è famoso per le cantine e i vini prelibati. Di sicuro interesse i singoli monumenti medievali e le testimonianze dell'esperienza comunale visibili nel centro storico: La Porta Napoletana, sede di mostre ed esposizioni; la Torre del Trivio, il Palazzo dei Conservatori e la Piazza del Comune, posta al sommo dell'abitato, da dove una splendida vista arriva fino al mare ed alle Isole Ponziane.
A poca distanza del centro abitato si possono fare splendide escursioni, nel verde del Monte Artemisio, alle sorgenti di Turano, acqua "Donzella" e "Marcaccio". Nei Pratoni del Vivaro, famosi per la presenza del centro equestre federale del C.O.N.I., si allena la nazionale e si disputano importanti gare ippiche a livelli internazionale. Ottima è la gastronomia.
 
Venne conquistata dai Romani nel 494 a.C. e ne divenne ben presto una loro colonia; in seguito, per la sua fedeltà venne innalzata a "Municipium". Ben poco si sa del periodo medioevale, ma si è sicuri del fatto che fu tra le prime città a fregiarsi dell'Est Mihi libertas papalis ed imperialis (Mia è la libertà del Papa e dell'Impero) e a dotarsi di statuti autonomi.
Nel corso del XIV e XV secolo nuove epidemie deciamrono la popolazione a cui corrisposero le immigrazioni dal Castello dell'Algido che venne distrutto nel 1433 dai Velletram. Nei secoli XVI e XVII si ebbe uno sviluppo notevole che culminò nel XVIII secolo nello scontro tra Spagnoli e Austriaci (1744).
Sono di questo periodo personaggi famosi quali il Ven. Filippo Visi Francescano e Stefano Borgia. Il 1800 vide Velletri innalzato a capoluogo della provincia di Marittima (1832) e, pochi anni dopo, nel 1849, avvenne lo scontro tra Garibaldi e l'Esercito Borbonico presso le mura. Si ebbe, nel 1862, la costruzione della prima ferrovia che diede ulteriore prestigio alla città.

Torre del Trivio   

Cattedrale di San Clemente

 

 

ITALIENSK LINK TIL OVENSTÅENDE SIDER:   http://www.romacastellionline.com/
   

  

ITALIENSK LINK TIL OVENSTÅENDE SIDER:   http://www.xicomunitamontana.lazio.it
   

 

ITALIENSK LINK TIL OVENSTÅENDE SIDER:   http://www.areacom.it/default-lazio1.html
   

 

ITALIENSK LINK TIL OVENSTÅENDE SIDER:   http://www.hurricane.it/castelliromani/
   
 ITALIENSK LINK TIL OVENSTÅENDE SIDER:   http://www.online.latina.it
 
 
HOME

Vil du vide mere.....  så ring 8643 9000 -eller email@cori.dk

TOP

SITEMAP