LEJ FERIEHUS I CORI

 

Cori's berømte Isbar

Italienerne elsker is og selv romerne kører gerne en søndagstur
de 50 km til Cori efter Canitto's lille isbar.

Chokoladeis, kirsebæris, kiwiis og nøddeis løber ned over fingrene på kunderne, der storsmilende strømmer ud fra isbaren med store isvafler eller bægre i hånden.

Isen i Cori er om søndagen målet for mange romeres udflugt, og coresere fylder dagligt isbaren for disse lækkerrier. For romerne er den belønningen for en tur i bagende sol til Canitto, hvor 3. generation hver morgen laver den pragtfulde is i utallige smagsvarianter.

Isen er berømt og kendt vidt og bredt, og har stamkunder fra hele Lazio.

Men selv om isene er så specielle, er der ifølge Luigi Pistilli, overhovedet ingen hemmeligheder bag smagen:
»Den eneste hemmelighed er, at vi kun bruger ingredienser af den allerbedste kvalitet.
Den første portion is lavede og solgte Luigi og Massimos bedstemor for mere end 60 år siden. Hendes opskrifter er derefter gået i arv til brødrenes mor og far, indtil Luigi og Massimo i 2000 overtog ismaskiner, opskrifter og lokaler.
Luigi Pastilli er i dag 36, og driver Cornitti sammen med sin 28-årige bror, Massimo.

Moderen hjælper stadig til hver dag i forretningen. Faderen er død, og en tredje bror, der var medejer i starten, har valgt andet arbejde.

Brødrene også leverandør af de fleste bryllupskager, konfirmationskager og flødekager, der bliver spist i Cori og omegn.

Når munden lukker sig om den første bid is bemærkes det, at Canitto kun bruger friske råvarer. Jordbærisen er med store jordbærstykker. Pæreisen ligeså, og citronisen smager, som om citronerne er plukket samme morgen fra et af Cori's mange citrontræer.

Isen er lavet af 10 dele mælk og 1 del fløde. Den er blød og cremet, og smelter på tungen, og ikke nær så tung som dansk, hjemmelavet is, der som regel er med fløde og æg.

Mælken og fløden er fra Parma og er særligt udvalgt af Luigi og Massimo, og de friske frugter købes hos omegnens mange frugtavlere.

De laver hver morgen frisk, ny is!
Ingen is står mere end et døgn i frysedisken. Hver morgen bliver mellem 100 og 150 liter is således sat igang, og på varme sommersøndage, når kunderne står i kø langt ned ad fortorvet laves op mod 200 liter is.
Til Parkeringspladsen viser et skilt nogle få huse nede ad vejen, og når man kører derind, viser der sig en plads som et par fodboldbaner, som i weekenderne ofte er fyldte.

Det største problem, når man står foran isdisken, er at vælge...
Der er nemlig næppe plads til mere end een is.
Selv af de mindste er koloenorm.

Se bare billedet her, hvor en arm rækker op foran reklameskiltet og viser en is.
Denne er den næstbilligste, og det varer altså lidt, før sult melder sig efter den...

Blandt de over 30 farvestrålende og forskellige is er hasselnøddeis, citronis, Nutella-is og chokoladeis de mest solgte.

Og skal man have mange gæster, kan man vælge et større udvalg, og drage derfra med en stor plastickasse, med det udvalgte i, og skynde sig hjem til fryseren.

En kunst at spise is
er det, når man har balanceret sig ud fra isbaren. Uanset hvor stort et bæger eller en vaffel, man har valgt sig, er den fyldt over tyngdeloven, og klistrede fingre er uundgåeligt, men man glemmer aldeles griseriet, mens himmerrigsmundfuldene glider ned.

Fra mund til mund
Vel ude med hver sin is fortalte et par italienere fra en af byerne længere inde i Lepinerbjergene os, at de første gang hørte om Canitto fra nogle venner. De fortalte om, at de havde her fået, hvad de kaldte verdens bedste is, og siden er det mangen en søndagstur, der går via Cori og Cornitto.

Hårdt slid, men sjovt
Solen er på vej ned bag bjergene i Cori. Menneskemængden på Canitto er blevet mindre. Luigi og
Massimo Pistilli kan tage et hvil i baglokalet efter søndagens hårde slid i forretningen, hvor de har fået tiltrængt hjælp af de fem ansatte.

Mandag er den eneste hviledag fra en seks dages arbejdsuge, som ofte begynder klokken fem om morgenen, og som om sommeren først slutter hen ad midnat. Det er da et hårdt slid, siger brødrene, men de holder begge meget af arbejdet, af folkemylderet og de mange glade ansigter, de møder hver dag.

De var søde at fortælle hvordan de laver chokoladeisen
 

OPSKRIFT PÅ BITTER CHOKOLADEIS:

Her følger opskriften på den mest populære Canitto-is, den bitre chokoladeis.
Isen skal laves på en ismaskine. En sådan kan købes i Italien for ca. 300 kr.
Italiensk mælkeis er lækker cremet, men smelter hurtigt, og skal derfor serveres straks efter tilberedning.
Kakaosmagen kan man lave stærk eller mildere ved at regulere kakaomængden efter smag.
     CHOKOLADEIS:
     · ½ liter sødmælk
    
· ½ dl. fløde
   
 · 30 gram kakao
    
· 15 gram smør
     · 175 gram sukker
Det hele koges sammen i en gryde, til det bliver en ensartet masse. Den afkøles, og når den har køleskabstemperatur, kommes den i ismaskinen i omkring 40 minutter.

 
SÅFDAN FINDER MAN CORNITTO

På via Annunziata, som går fra det lille hus med madonnafiguren og op til Piazza della Croce. Ligger ca. halvt oppe på højre side, når man kommer nedefra.
Stor P plads når man kører ind gennem husrækken et par huse derfra.

 


Sådan ser skiltningen ud, når man kommer oppefra Piazza della Croce

HOME

Vil du vide mere.....  så ring 8643 9000 -eller email@cori.dk

TOP

SITEMAP