LEJ FERIEHUS I CORI

 

Abruzzo

 

Logo Parco Nazionale d'Abruzzo, Lazio e Molise
Parco Nazionale d'Abruzzo, Lazio e Molise
 
LINK til site Abruzzo   LINK til Parco Abruzzo [italiensk]   Parco Abruzzo [engelsksproget]
 • ABRUZZO OG MOLISE
  Den appenninske rygrad holder sammen på størstedelen at Abruzzo og Molise, der i alt kun har 1,6 mio indbyggere. Selv om Abruzzo geografi hører til Mellemitalien, så betragtes regionen som en del af Syditalien.
  Turisten finder i højlandet en befolkning, der materielt er forholdsvis fattige, men som holder fast i gamle traditioner og et stille liv i naturskønne omgivelser. Og det er først og fremmest naturoplevelserne, som trækker turister til området.
  Nord for L 'Aquila ligger bjergkæden Gran Sasso med Appenninernes højeste bjerge (op til 2912 m), og omkring byen Pescasséroli finder man Abruzzo Nationalpark, hvor man stadig kan opleve vilde dyr i naturen.
  Appenninerne kan ikke måle sig med Alperne - hverken i størrelse eller skønhed. Men er man i Rom eller Napoli på en hed sommerdag, så vil en smuttur til Abruzzo Nationalpark være som en dag i Paradis.
  INFORMATION: Abruzzo: Viale G. Bovio, 65100 Pescara. Tlf. (085) 7671.
  Information Molise:  Via Mazzini 94, 86100 Campobasso. Tlf. (0874) 94 91.
   
  Abruzzo Nationalpark
  Nationalparken blev oprettet i 1923 for al beskytte Appenninernes planter og dyr.
  På et 400 km2 stort område lever der 70-100 bjørne. 15-20 ulve, 450-500 gemser, 300 forskellige fuglearter, og man kan finde ca. 1200 blomsterarter.
  Grønne enge, bøge-. ege- og fyrreskove kan få de fleste danskere til at føle sig hjemme i nationalparken - men bjerger er ikke til al tage fejl af. Den bedste og mest fredelige tid på året er fra midten april til begyndelsen at juli. Samt september og oktober. Der er gratis adgang Abruzzo Nationalpark.
  Der er omkring 150 afmærkede vandrestier gennem parken, og det er muligt at overnatte i primitive hytter. Det nødvendigt at købe det detaljerede kort Cana Turistica (fx hos Informationen i Pescasséroli) Her er et udpluk at nogle at de mest fornøjelige vandreture:
  Sti nr. F2 med start 2 km øst tor byen Opi. Man vandrer gennem Fondillodalen, hvor der er bjørne og gemser (2½ time – ingen større stigninger).
  Sti nr. G5 og G6 til Camosciara. Drej sydpå 3 km vest for byen Villetta Barrea. Her er der chance for at møde alle nationalparkens dyrearter, også vildsvin, vandfald og høje bjerge (1½ time).
  Sti nr.I1, K6 og I4 med start fra byen Civitella Alfedena. Også her kan man være heldig at se bjørne, ulve, gemser, ørne m.v. (6-8 timer – man krydser 2 pas i ca. 1.950 m højde).
   
  Pescasséroli ligger midt i nationalparken og er med sine mange faciliteter og overnatningsmuligheder det bedste udgangspunkt for ture i området. Byens museum og zoologiske have viser ofte gode naturfilm og arrangerer guidede ture i naturen.
  Praktiske oplysninger
  Telefon områdenummer. 0863
  Postnummer. 67032
  Information: Via Piave. Tlf. 91 461. Eller Piazza Sant’Antonio. Tlf. 91 955 (park-inf. og kort)
  Bus: Fra Pescasséroli til Avezzano og Castél di Sangro (med forbindel­se til Napoli)
  *Hotel: ”Grand Hotel del Parco”, Viale S. Lucia. Tlf. 91 356
  Hotel: ”Christina” Via Collacchi Tlf. 91 395
  Albergo: ”Al Castello”, Via Gabriele D'Annunzio. Tlf. 91357
  Camping: ”Orso” ( 2 km S.) Tlf. 91 955
   
   
  Udflugter
  Det anbefales bilister, der skal nordpå. at køre ad den meget smukke bjergvej (nr. 479) fra Villetta Barrea over Scanno (hvor kvinder stadig bærer traditionelle sorte dragter) til den spændende gamle by Sulmona.
     
   
   
  L'Aquila
  Med under en times kørsel fra Rom er L'Aquilas kølige bjergluft blevet eftertragtet af overophedede romere i juli og august. Og mange benytter byen som udgangspunkt for en tur til Gran Sasso.
  Byen er berømt for sin kærlighed til tallet 99. En legende fortæller. at L'Aquila opstod ved et mirakel med 99 kvarterer, 99 slotte, 99 pladser og 99 springvand. Faktum er i hvert fald, at klokketårnet i byens retsbygning ringer 99 gange hver aften, og ved den vestlige byport, Porta Rivera (nær banegården), finder man et springvand fra 1200-tallet, hvor vandet strømmer ud fra 99 hoveder.


   Seværdigheder
  Piazza Duomo er byens centrum med markedsplads og domkirken San Massimo, grundlagt ca. år 1300. men genopbyggel efter et voldsomt jordskæv i 1703.
  Fortsæt ca. 300 m østpå gennem byporten Porta Bazzano. Efter ca. 500 m kommer man til klostret Santa Maria di Collemaggio. Den romanske kirke betragtes som én af høj­middelalderens smukkeste. Den blev grundlagt i 1280 af Pietro dal Morrone, som i 1294 blev pave Cølestin 5.
  Tilbage til Porta Bazzano - indenfor bymuren drejes til højre ad Via Fortebraccio. Snart fører en trappe op til San Bernardino kirken. Den imponerende renæssance-facade fra 1527 er skabt al Cola d'Amatrice. Indvendig er stilen barok. I højre sideskibs 2. kapel ses ”Jomfru Marias Kroning” og ”Gen­opstandelsen" udført at Andrea della Robbia. I 5. kapel th. ligger Bernardino at Siena i sit hvide marmor-mausoleum.
  Fortsæt ca. 200 m nordpå og gennem parken til Castello med en flot udsigt mod Grand Sasso-bjergkæden. Fæstningen er byg­get af spanierne i midten at 1500-tallet, og bag de tykke mure har man nu indrettet Abruzzos Nationalmuseum med arkæologiske samlinger (se skelettet at den store forhistoriske elefant fundet i området), lokal kunsthåndværk og en glimrende samling af religiøs middelal­derkunst. Adgang tirsdag til søndag kl. 9-14. Entré.  
  Praktiske oplysninger
  Telefon områdenummer. 0862
  Postnummer. 67100
   
  Information: Piazza Santa Maria di Paganica 5, Tlf. 25 149
  Information: Via XX Settembre 15. Tlf. 22 306
  Tog: Piazzale della Stazione (1 km mod vest). Tlf. 20 497
  Bus: Porta Paganica (nær Castello). Tlf. 69 464
  * Hotel: ”Duca degli Abruzzi”, Viale Gio­vanni XXIII 10. Tlf. 28 341. P.
  Hotel: ”Castello”, Piazza Battaglione Alpini. Tlf. 69 81 P
  Albergo: ”ltalia” Corso V. Emanuele 79. Tlf. 20 566
  Camping: ”Gran Panorama” Vetoio (2 km ad vej 17). Tlf. 31 53 51
  Restaurant: ”Tre Marie”, Via Tre Marie 3. Ægte abruzzisk.

   

   
  Udflugter
  Gran Sasso-bjergkæden kan man køre under gennem motorvej A24-tunnelen. Men vælg hellere den smukke tur nordpå ad bivej 17.
  Efter 20 km kommer man til Fonte Cerreto, hvorfra der er svævebane til Campo Imperatore (2130 m). Herfra er der mange muligheder for vandreture (skaf et kort over ”Rifugi”, hvis De vil overnatte) og man kan nyde udsigten til det højeste bjerg Corno Grande (2912 m). Det var i øvrigt i Campo Imperatore Mussolini blev holdt fanget på et hotel, inden han 12.sept.1943 flygtede med tyske faldskærmstropper under en dristig aktion.
  Er man i bil, kan man selv køre derop gennem øde græsningsområder med fåreflokke og vilde heste - fra Fonte Cerreto er det en tur på 54 km tur/retur. Fra Fonte Cerreto kan man også køre en meget varieret og smuk tur vest om Gran Sasso. Fortsæt 20 km ad bivej 17 langs bjergsiden og kør nordpå ad hovedvej 80 gennem Vomano-kløften til den støder til A24 (en rundtur på ca. 120 km).
  Overnatning: Rifugio Duca degli Abruzzi. Tlf. (06) 65 43 424
   
  Forslag til vandretur i Gran Sasso:
   
  Den højeste (og dermed køligste) Abruzzo-tur. Anbefales kun om sommeren og med godt vejr.
  Kør fra Cori til  Valmontone og tag motorvejen mod Roma, og skift motorvej til A24 mod Tivoli-L’Aquila.
  Efter L’Aquila køres ud ved Assergi og følg skiltning mod CAMPO IMPERATORE / Fonte Cerreto.
  I Fonte Cerreto (1120 m o. havet), som ligger ved foden af svævebanen op til Campo Imperatore (2120 m), kan overnattes, enten i Albergo eller på en særdeles hyggelig lille camping­plads (medbring evt. telt).
      Man kan også overnatte oppe i højden, hvor svævebanen ender, hvor der findes et primitivt ”Albergo Campo Imperatore” (vandrehjems-standard til overkommelig hotelpris). Og man behøver faktisk ikke tage svævebanen op (den er ikke helt billig), man kan uden problemer køre helt op i bil; en meget flot panoramisk tur. Følg skiltning fra Fonte Cerreto mod Campo Imperatore.
  Vandreturs-mulighederne i området er utallige, især i højden, hvor der er godt afmærkede stier. Undgå lørdag-søndag, hvor der er mange deroppe.
     Der er forskellige ruter, alt efter hvad man kan overkomme, og hvor meget man har lyst til at vandre. Der findes litteratur i form af en vandrer-fører: A Piedi in Abruzzo (vol.1), hvor der findes rigeligt med tur-beskrivelser og kort (også fra andre områder). En klassiker er den ret korte 3-timers-tur nr. 313, som fra ”hotellet” stiger lidt stejlt i starten op til hytten Duca degli Abruzzi (hvor der kan købes forskelligt, bl.a. lidt mad) og herfra videre ad god sti op og passere Passo del Lupo og Passo della Portella (2260 m) og senere op og vende på maksimumshøjden 2533 m., og herfra tilbage til hotellet. – Denne tur kan forlænges med tur 314. – Eller man kan vælge helt andre ture, - faktisk kan man udmærket gå rundt deroppe uden at være fikseret på bestemte ture, specielt hvis man bare vil gå rundt inden for det meget store område der kan overskues fra hotellet.
    – Hvis man vil have lidt større udfordringer (uden at det ligefrem bliver til bjergbestigning) kan man overveje rute 320, bedst i variant a); derimod vil jeg ikke anbefale nogen der er uvant med klatring at vælge rute 321 til Corno Grande; den er ganske vist kortere end 320, men sine steder rigeligt udfordrende (men det er den alle de rutinerede alpinister går)  
   

  LINKS:

  Touring Regione Abruzzo - home page (Italy)
  Regione Abruzzo, Monumenti, Itinerari, Musei, Storia, Ospitalità, informazioni
  http://www.touring.it/abruzzo/index.html

  Agriturismi in Abruzzo, Italy - Touring
  agriturismi in Abruzzo: indirizzi, numeri di telefono, informazioni
  http://www.touring.it/agriturismi/abruzzo/index.html

   Nationalparkens hjemmeside: http://www.pna.it/index.htm

  Gran Sasso d'Italia - Campo Imperatore

  Barrea

  Posto sul ciglio della Valle del Sangro, al margine sud orientale del Parco, il centro abitato sorge su uno sperone dal quale domina l'estremità orientale dell'omonimo lago artificiale, chiuso fra le rapide fiancate dei monti della Meta a sud e del Monte Greco (m 2285) a nord.
  L'origine del nome Barrea viene fatto risalire dagli storici a "Valle Rea" dea pagana equivalente della Cibele dea dell'abbondanza, trasformato poi dialettalmente in Varreia e successivamente in Barrea.

  Campo Imperatore

  Il massiccio del Gran Sasso con le sue pareti verticali, le guglie e le creste aguzze che sfiorano i 3000 metri - la montagna più alta degli Appennini - nulla ha da invidiare ai paesaggi alpini e dolomitici.
  La complessità e la varietà delle sue forme stimolano gli alpinisti ma anche semplicemente chi ama la montagna e la natura. Base ideale per osservazioni ed escursioni è la Piana di Campo Imperatore raggiungibile da Fonte Cerreto con la moderna funivia o con la bella strada panoramica che passa per Monte Cristo.
  La Piana, antica sede di un lago, si estende per 27 Km. a una media di 1800 metri di altitudine. Campo Imperatore è ormai da lungo tempo una delle più importanti stazioni sciistiche dell'Appennino Centrale. È dotato di lunghe piste anche per lo sci di fondo, impianti di risalita, scuole con maestri professionisti

  Celano

  Antica roccaforte e centro della Marsica è in una posizione quanto mai pittoresca. Ai piedi di una pietra rocciosa su una collina che domina il Fucino. Fu distrutto nel 1223 da Federico II. Fu ricostruita dai celanesi due Km più in la delle rovine.
  Il Castello, imponente e splendida fortezza, ancora oggi in ottimo stato è sede di un importante museo, fu costruito da uno dei tre mariti della contessa Covella nel 1392. Nel cortile un ampio porticato, che fa da base ad un bellissimo loggiato ad archi. Le quattro torri e un coronamento di ronda danno alla rocca l'imponente aspetto che si può ammirare dall'autostrada.
  Da vedere anche la collegiata di San Giovanni, del Trecento, e quella di Santa Maria di Valle Verde.
  In periodo estivo, da non mancare una escursione alle bellissime Gole di Celano.

  Foto - Montagna

   

   
   


   

    Lucoli

  Si impara a conoscere 1'Aquila curiosando nei portoni anonimi e nei cortili. I cortili possono dire tutto della città. All'interno è possibile ammirare l'eleganza dell'architettura e ascoltare il silenzio rotto una volta all'anno da dolcissime note di flauti, violini e viola... L'Aquila è città musicante.
  Nata in una zona fitta di resti romani, a L'Aquila la tradizione tramandataci dice che furono 99 i "castelli" (villaggi) del circondario che formarono la città verso la metà del 1200, e questo numero simbolico venne ripetuto per le 99 chiese, i 99 rioni (ognuno con il nome del castello fondatore), le 99 piazze e le 99 fontane. Per tenere viva questa tradizione ancora oggi ogni sera al tramonto la campana della Torre Civica batte 99 rintocchi. E 99 sono anche le cannelle della famosa Fontana ideata nel 1272 da Tancredi da Pentima. La Basilica di Santa Maria di Collemaggio un capolavoro dell'arte romanica abruzzese, fu iniziata nel 1287, per volontà di Celestino V. In stile rinascimentale è la facciata della Basilica di San Bernardino che ospita i resti del Santo di Siena che morì a L'Aquila. Annesso alla chiesa e il Convento Francescano. Da non mancare la visita al Castello, una vera e propria fortezza fatta erigere a partire dal 1534 dagli Spagnoli e ideata da Pirro Luis Escriba.
  Ogni anno il 28 agosto si festeggia "La perdonanza", concessa da Papa S. Pietro Celestino V, il famoso Pietro di Angelerio, l'eremita del Monte Morrone che per umiltà rinunciò al soglio pontificio.
  Dalla città si possono fare visite ed escursioni molto interessanti alle Grotte di Stiffe, Bominaco, Amiternum, Fossa, Prata d'Ansidonia, San Panfilo d'Ocre, Santo Stefano di Sessanio, Castel del Monte, Piana di Navelli, Campo Imperatore, ecc.


  Opi

  Borgo a struttura medioevale posto sulla cresta di uno sperone di roccia calcarea che sbarra la valle chiudendo a sud-est l'altipiano di Pescasseroli, alle falde del Monte Marsicano (m 2245).
  Il nome del paese è antichissimo e deriva da "Ope", dea dell'Abbondanza, sposa di Saturno, alla quale era dedicato in epoca preromana un tempio che sorgeva sulla sommità della collina.

  Ovindoli

                       

  Antico insediamento dei Marsi, è la porta d'ingresso, dal versante della Marsica, dell'Altipiano delle Rocche, chiuso dai poderosi massicci del Velino e del Sirente. Il paese è attrezzato per qualsiasi tipo di sport come l'equitazione, lo sci, l'alpinismo, il trekking, il parapendio, tiro con l'arco, il freeclimbing, ecc. Il paese nacque come roccaforte dei Marsi a difesa dei Vestini, loro confinanti, roccaforte che venne distrutta dai romani nella "Guerra Sociale" e ricostruita in seguito dai Longobardi. Qui soggiornò nel 1268 Carlo d'Angio prima della vittoria definitiva su Corradino di Svevia. Ad Ovindoli la montagna è stata scoperta in tutta la sua bellezza e moderni impianti per lo sci permettono al paese di candidarsi come località di primo piano del centro-sud. Sono dati costanti l'abbondanza della neve e la sua permanenza, dovute all'eccellente esposizione e alla notevole altitudine delle piste che si snodano tra i 1400 e i 2200 metri per una lunghezza complessiva di 22 Km. Ovindoli è anche uno dei 18 paesi più importanti del parco Sirente -Velino. Per la fauna si segnalano presenze dell'orso marsicano, del lupo e del gatto selvatico, dell'aquila reale, della poiana, del gheppio, del falco pellegrino, del lanario, dello sparviero, del nibbio, del gufo reale, del picchio muraiolo, del fringuello alpino e del gracchio corallino. Ultimamente sono stati reintrodotti il cervo e il capriolo. La flora è caratterizzata dalla presenza, del carpino bianco, del cerro, del frassino e di estese faggete. Vari sono i tipi di fioritura ad alta quota come il ranuncolo della Maiella, il lanario alpino, il narciso. Nel sottobosco si trovano funghi e tartufi.

  Parco Nazionale d'Abruzzo

            

  Istituito nel 1923 rappresenta un grande incantevole spazio verde perfettamente integro nelle sue meraviglie naturali. Circondato da vette che superano i 2.000 mt, il parco è ammantato da foreste di faggi, pini neri e aceri.
  Nelle radure e nelle zone erbose crescono numerose specie di piante medicinali e fiori rari e unici come la scarpetta di Venere tipica orchidea d'Abruzzo, mentre sul suggestivo gruppo montagnoso della Camosciara, nel cuore della riserva, vivono in libertà gli ultimi esemplari dell'orso marsicano, i lupi appenninici, i camosci d'Abruzzo, i caprioli.
  La fauna che popola indistirbata questi luoghi è composta da oltre 40 tipi di mammiferi.

  Foto - Fauna

                 

                  

  Foto - Natura

                   

   

                    

   

  Villetta Barrea

  Centro di soggiorno estivo situato all'estremità del lago di Barrea, alle pendici del Monte Mattone (1809 m).
  L'abitato sorge in pendio alla sinistra del fiume Sangro, allo sbocco della valle laterale del torrente Profluo, percorsa dalla strada proveniente dalla conca di Sulmona per il valico di Chiarano.
  HOME

  Vil du vide mere.....  så ring 8643 9000 -eller email@cori.dk

  TOP

  SITEMAP
   

  Vil du leje huset - klik her og reservèr